Cégvilág

Húsz évet kaphatnak a napelemes csalók, egymilliárdot kasszíroztak

A közösségi áfaszabályok kijátszásával egymilliárd forintos kárt okozott a költségvetésnek egy napelemes rendszerek kereskedelmével foglalkozó bűnszervezet, amelyet Fejér megyéből irányítottak – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az MTI-vel.

Bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt nyomoz a hatóság, tizenegy gyanúsítottat állítottak elő és hallgattak ki, közülük négy ember letartóztatását a bíróság elrendelte.

Amennyiben bűnösségük bebizonyosodik, az elkövetők akár 20 évet is kaphatnak.

Fotó: AFP

A bűnszervezet tagjai uniós napelemes rendszerek és alkatrészek behozatalára építettek ki színlelt számlázási láncolatot – írja a NAV közleménye, hozzátéve, hogy az áru első magyarországi vásárlói „strómanok irányította bukó cégek voltak”, amelyek a belföldi értékesítés után nem fizettek áfát, majd a következő szinten megjelenő társaságok a fiktív számlákkal beszerzett eszközöket minimális haszonnal számlázták tovább a haszonhúzó cégcsoportnak, ezáltal a továbbértékesítéskor jelentős árelőnyhöz jutottak.

A bűnszervezet vezetője a háttérből irányította a haszonhúzó cégek ügyvezetőit, ebben segítségére volt a könyvelője, aki ismerte a számlázási lánc elemeit, célját, és aktívan részt vett annak működtetésében.

A három megyét és harminc helyszínt érintő összehangolt akcióban több száz nyomozó, járőr, informatikus és kommandós vett részt. A bizonyítékok mellett nagy értékű autókat, érméket, árukészletet és készpénzt foglaltak le, valamint ingatlanokat, követeléseket és bankszámlákat zároltak a bűnszervezet vezetőjénél, könyvelőjénél és tagjainál, így a jelenlegi adatok alapján a bűncselekménnyel okozott teljes, egymilliárd forintos kár megtérül.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek