Cégvilág

A gyermekeket húzta elő Kína a nyugati divatmárkák elleni háborúban

Újabb állomásához érkezett a Kína és a nyugati divatmárkák közötti háború. Peking azzal vádolja a Nike-t a H&M-t, vagy éppen a Zarát, hogy gyermekekre káros cikkeket értékesítenek.

Több nyugati világmárkát is az a vád éri kínai részről, hogy gyermekek egészségére káros ruhákat értékesítenek.

Egy a kínai vámigazgatóság honlapján megjelentetett lista 81 olyan ruházati cikket tartalmaz, amelyeket a többi között a Nike, a H&M, valamint a Zara importált. A többi között gyermekruhákról, cipőkről, játékokról, fogkefékről és cumisüvegekről van szó.

A svéd H&M-t például azért támadják, mert lánygyermekeknek készült pamutruhái olyan festékanyagokat tartalmaznak, amelyek bőrön, vagy szájon át a szervezetbe kerülve veszélyeztetik az egészséget.

Bár a hivatalos márkaboltok továbbra is felkereshetők, Peking letiltotta egyes cégek online webshopjait. Eredetileg a H&M-t és a Nike-t vették célba, de már az olyan márkák is eltűntek az üzletek digitális térképéről, mint a Burberry, az Adidas, vagy Converse.

Kína az akciót a helyi márkákért folytatott küzdelemmel magyarázza.

Fotó: NICOLAS ASFOURI / AFP

Az ügy nem újkeletű. Kína és a nyugati divatcégek között tavaly óta tart a diplomáciai háború a hszincsiangi ujgurok helyzete miatt. Több nagy nyugati divatcég már az előző évben bejelentette, hogy nem hajlandó Kínától olyan alapanyagot vásárolni, amelyet Hszincsiangban kényszermunkával állítanak elő.

Ez pedig nagy csapás a térségnek, mivel innen származik a világ ruhaiparában felhasznált összes alapanyag csaknem 20 százaléka.

Idén márciusban több nyugat-európai ország is szankciókat vezetett be kínai hivatalnokok ellen a ujgur muszlim kisebbség elleni jogsértések miatt. Azzal vádolják Pekinget, hogy munkatáborokba zárják az ujgurokat, ahol kényszermunkára kényszerítik őket, de nem ritka a szexuális zaklatás sem. Kína tagad, és azt állítja a hogy táborok a „terrorista hajlamú” ujgurok „átnevelését” szolgálják.

Burberry Peking Adidas converse Hszincsiang ujgur kisebbség kényszermunka Nike Kína szankciók H&M
Kapcsolódó cikkek