Cégvilág

A 2019-nél is jobb év jöhet a boltokban

Bérlakásokat épít a Korona Zrt., nagyon erős a kereslet.

Megélénkült a ruházat és vegyes iparcikkek kereskedelmével foglalkozó Korona Zrt. forgalma az idén, a járványkorlátozások oldásával a 2019-esnél is magasabb lehet

 – mondta Madarász Viktor kereskedelmi igazgató. 

A válság érzékenyen érintette tavaly a tíz boltból álló láncot üzemeltető céget, bár több lábon állnak. Ruhát, vegyes iparcikket általában nem interneten vásárolnak az emberek, hanem a helyszínen, az üzletek pedig tavasszal másfél hónapra bezárni kényszerültek. A cég ingatlanüzletága azért nem tudta kompenzálni a veszteséget, mert a bérlőket – akik jórészt szolgáltató cégek – súlyosa helyzetbe kerültek a járvány idején, és engedményeket kellett adni nekik a túléléshez. 

A Korona árbevétele 27 százalékkal zuhant tavaly, 910 millió forintra, az előző évhez képest, amikor kiugróan magas volt a forgalom, de a 2018-as 976 millió forintnál is alacsonyabb volt. 

Az agrobolt eladásai felfutottak a járványévben, a ruházat forgalmát viszont katasztrofálisnak minősítette az igazgató. Sokan tartottak tőle, hogy az idei újranyitás után problémát okozhat, hogy sokan rászoktak az internetes vásárlásra, de nem következett be visszaesés a boltok forgalmában. 2020-hoz képest azzal is javult a helyzetük, hogy az új szabályok szerint idén már igénybe tudták venni az állami bértámogatást. 

Forrás: Korona Zrt.

Az idei év jól alakul. A 2019-es év forgalmát most nem tudják megismételni, amikor egy lakópark-építkezésük bevételei eredményeztek egyszeri megugrást, de az egymilliárd forint körüli árbevétel most elérhetőnek tűnik 

– mondta Madarász Viktor. Pénzügyi nehézségei nem voltak a cégnek, hiszen korábban tartalékoltak, sőt fut egy kilenclakásos bérházépítési projektjük is. Székesfehérváron rendkívül magasra szökött fel a családi házak ára, és bár volt az elmúlt években nagy volt a kiáramlás az agglomerációba, az oda költözők nagy része is bejáró, és a városban is nagy kereslet maradt lakásokra. „Nem tartom rossz gondolatnak, hogy több bérlakást kellene építeni, mert lesz rá igény” – vélekedett az igazgató. 

magyar kiskereskedelem ruházati kereskedelem fejér megye bérlakás építés
Kapcsolódó cikkek