Cégvilág

Kevés igazán nagy újdonságot hozott ebben az évben az MWC

Új szuperchip a Qualcommtól, okosórákhoz fejlesztett platform a Samsungtól, nagy teljesítményű laptopok a Lenovo-tól – többek között ezekkel az újdonságokkal ismerkedhettünk meg az idei Mobile World Congress-en.

Jóval kevesebb kiállító és látogató, visszafogottabb körítés és talán kevésbé látványos bejelentések jellemezték a tavalyi kihagyás után visszatérő Mobile World Congress-t (MWC).

A mobilipar legnagyobb rendezvényét a Covid-járvány miatt idén hibrid formában tartották meg, a múlt heti eseményre mintegy 30 ezren látogattak el Barcelonába és 550 kiállítót hívtak meg a szervezők.

A legnagyobb mobilpiaci szereplők közül többen is úgy döntöttek, hogy ebben az évben csak virtuálisan vesznek részt az MWC-n, ugyanakkor Kína például igen jelentős számú céggel képviseltette magát, több mint száz vállalkozás érkezett a rendezvényre kiállítóként a távol-keleti országból.

A nagy gyártók az új okosmobilokra vonatkozó legfontosabb bejelentéseiket már saját eseményeiken teszik meg, így ezen a területen igazán komoly meglepetésre nem számíthattunk az idei barcelonai rendezvényen.

Az okostelefonok piacának legnagyobb szereplője, a Samsung részéről például az új, Google-el közösen fejlesztett okosóra platform, a One UI Watch volt a legfontosabb bejelentés.

A cég Galaxy Watch készülékeire szánt rendszer még gördülékenyebbé teszi az okosóra és okostelefon ökoszisztéma használatát, zökkenőmentesebbé teszi a Watch eszközök és az Android okostelefonok közötti kommunikációt, valamint még több alkalmazáshoz biztosít hozzáférést.

A vállalat megerősítette, hogy a közeljövőben, az Unpacked eseményen bemutatkozó Galaxy Watch készülék lesz az első, amelyen az új platform hozzáférhető. Amennyiben a felhasználó az órával kompatibilis alkalmazásokat telepít az okostelefonjára, azokat az okosóra is azonnal letölti. Az okosmobilon végzett beállítások, például a világóra beállítási, automatikusan megjelennek a Galaxy Watch készüléken is. Amennyiben a felhasználó letiltja az óráján a beérkező hívásokat és üzeneteket, mostantól az okostelefon is letiltja azokat. Az egységes platform új szolgáltatásokhoz biztosít hozzáférést, és népszerű, harmadik féltől származó alkalmazások integrációjával a felhasználók letölthetik ezeket közvetlenül a Google Playről a Galaxy Watch-ra.

Az idei MWC első igazán komoly bejelentését a Qualcommnak köszönhettük, a chipgyártó a Snapdragon 888 Plus lapkát mutatta be, ami a következő időszak felsőkategóriás okosmobiljaiban köszön majd vissza. Az új megoldás várhatóan a 3. negyedévben érkező készülékekben jelenik majd meg, és még gyorsabb 5G-t, hatékonyabb mesterséges intelligencia támogatást és természetesen nagyobb számítási kapacitást ígér. A hivatalos bejelentés szerint akár 200 megapixeles kamerával is elbír majd a lapkában található képfeldolgozó egység, vagyis bőven van még hova fejleszteniük a telefongyártóknak a szenzoraik felbontását.

Fotó: NurPhoto via AFP

Az utóbbi néhány MWC-n már megfigyelhető volt, hogy komoly szerephez jutott az 5G technológia, idén pedig egyértelműen ez került a fókuszba és ennek megfelelően a hálózati megoldásszállítók – közülük is a Huawei és a ZTE fordított komoly erőforrásokat az új lehetőségek és koncepciók bemutatására -, valamint a mobilszolgáltatók jelenléte jóval hangsúlyosabb volt, mint azt megszokhattuk. Ebben az évben viszont már nem annyira az 5G felhasználási lehetőségeiről beszéltek a szakértők és a legnagyobb piaci szereplők képviselői, hanem arról, hogy milyen infrastruktúrát érdemes kiépíteni, ami nem csak az igényeket képes kiszolgálni, de például még fenntarthatósági szempontoknak is megfelel.

Számos újdonságot mutatott be az MWC-n a Lenovo, a cég többek között ThinkPad és ThinkVision termékcsaládok legújabb gépeiről is lerántotta a leplet. Bemutatkozott például az újratervezett ThinkPad X1 Extreme Gen 4, ami akár a legújabb, 11. generációs Intel Core i9 H-sorozatú vPro processzorral és 64 GB DDR4 memóriával is elérhető. Tekintettel arra, hogy a cégek 74 százaléka tervez tartósan átállni a távoli munkavégzésre, elengedhetetlen, hogy a felhasználóknak rendkívüli kapcsolódási megoldásokat biztosítsanak. Erre is igen alkalmas a X1 Extreme Gen 4, köszönhetően az egyik szélétől a másikig terjedő, 16 hüvelykes, akár 4K felbontású kijelzőnek, a Dolby Vision támogatásnak, az új FHD webkamerának, a kettős zajszűrő mikrofonnak és a felhasználóra irányuló Dolby Atmos hangszórórendszernek, amely az előző generációhoz képest 20 százalékkal erősebb.

Szintén a 2021-es MWC-n mutatták be a ThinkPad L13 Gen 2-t és az L13 Yoga Gen 2-t, amelyek a legújabb AMD Ryzen 5000 szériás mobil processzorral működnek. Az utóbbi eszköz a Lenovo első olyan Windows 10-es átalakítható laptopja, amelyet a legújabb AMD Ryzen Mobile processzorok hajtanak. A 13,3 hüvelykes L13 Yoga Gen 2 naponta akár több mint 10 órán keresztül biztosítja a több módos használatát, az opcionális integrált tollat pedig úgy tervezték, hogy az érintőképernyős kijelzőn a felhasználók által megszokott módon, pontosabb írási, rajzolási, görgetési és húzási funkciókkal dolgozzon.

Az elmúlt egy év alapvetően megváltoztatta a munkavégzést és az oktatást is, és a gyártók erre is igyekeznek reagálni. Jó példa erre a Lenovo 13,3 hüvelykes IdeaPad Flex 5i Chromebookja, ami egy új, átalakítható laptop. A készülék 360 fokos zsanérjának köszönhetően bármilyen üzemmódba átfordítható, így a multitasking vagy az intelligens otthoni eszközök kezelése rendkívül egyszerűvé válik. Egy feltöltéssel akár tíz órát is kibír az akkumulátora, a 11. generációs Intel Core i5 processzor mellé pedig akár 8 GB RAM-al 512GB SSD-vel is elérhető.

Qualcomm Mobile World Congress Google Samsung Lenovo Galaxy Watch
Kapcsolódó cikkek