Cégvilág

Még két hónapig lakat alatt maradhat Sydney

A Qantas légitársaság 2500 alkalmazottját küldi legkevesebb kéthavi, fizetés nélküli kényszerszabadságra az Ausztráliában bevezetett járványügyi intézkedésekre reagálva.

A koronavírus delta variánsának júniusi, ausztráliai megjelenése rendesen keresztülhúzta a Qantas számítasait. Az ausztrál nemzeti légitársaság májusban még azzal számolt, hogy az idei évet 1,5 milliárd dolláros veszteséggel zárhatja le. A cég előrejelzését arra a feltételezésre alapozta, hogy ha a nemzetközi légi közlekedés az év végéig nem is áll helyre, a belföldi forgalma idén megint elérheti a koronavírus-járvány előtti szintet. A társaság számolt azzal is, hogy Ausztrália és az Új-Zéland közt kialakított, úgynevezett utazási buborék is zavartalanul működhet, hála a két ország hatékony járványügyi védekezésének.

Fotó: David GRAY / AFP

Ám a wellingtoni kormány a friss járványadatok tükrében a múlt héten úgy döntött, két hónapra felfüggeszti a Canberrával kötött megállapodást, elzárva ezzel az utolsó lehetőséget is az ausztrálok elől, hogy teszt- és karanténkötelezettség nélkül utazzanak külföldre. Azóta pedig az ausztrál kormányzat is drasztikus korlátozások sorát jelentette be. Az ABC beszámolója szerint a járvány az újra életbe léptetett intézkedések ellenére gyorsan terjed; Sydneyben több koronavírus-fertőzöttet kezelnek a kórházak intenzív osztályain, mint a második hullám tetején, pedig naponta alig több, mint 200 új beteget azonosítanak. Minden negyedik kórházi ellátásra szoruló vírusfertőzött 18 év alatti. Az ötmilliós nagyváros már több mint egy hónapja lakat alatt van – ki vagy belépni csak csak nyomós indokkal, és hatósági engedéllyel lehet. Az elmúlt héten az államok közti átjárást is engedélyhez kötötték a hatóságok. Az államhatárokat engedély nélkül átlépőket pedig akár 1,2 millió forintnak megfelelő bírsággal sújthatják – írja a Guardian.

Fotó: ANOEK DE GROOT / AFP

A koronavírus delta variánsának megjelenése miatt a Qantas több ezer járatát kellett törölni, emiatt társaság belföldi fapados járatait üzemeltető Jetstar forgalma mintegy 60 százalékkal esett vissza május óta – közölte a BBC-vel Alan Joyce, a Qantas ügyvezetője. Az igazgató elmondta: a Qantas nemzetközi járatainak állása miatt hetente 1,7 millió dollár veszteség éri a céget. Joyce most arra számít, hogy a belföldi repülőforgalom az év végéig legfeljebb a járvány előtti szintek 50-60 százalékát érheti el. Feltéve, ha Victoria és Dél-Ausztrália államok valóban újranyitják a határaikat a tervezett időben. Ez, a Qantas vezére szerint, legkorábban két hónap múlva következhet be. A társaság addig 2500 dolgozóját küldi kényszerszabadságra – köztük pilótákat, légikísérőket és a földi kiszolgáló személyzet tagjait is. Fizetést legfeljebb augusztus közepéig tudnak nekik biztosítani, ezt követően állami segítségre lesznek utalva. A Qantas tavaly hatezer alkalmazottját –  a teljes állomány ötödét – bocsátotta el a járványhelyzetre hivatkozva, de a társaság vezérigazgatója szerint azokat, akiket most küldenek kényszerszabadságra, minden bizonnyal vissza tudják venni a céghez.

Új-Zéland turizmus légiközlekedés Ausztrália járványügyi korlátozások koronavírus járvány utazási buborék delta variáns quantas
Kapcsolódó cikkek