Cégvilág

Rábakész: az étkeztetés még nem gyógyult fel

Jelentős segítség kell a kis- és középvállalkozásoknak a bérfelzárkóztatáshoz.

A győri Rábakész Kft. árbevétele a 2015-tel kezdődő öt esztendőben felével, 1,15 milliárd forintra nőtt, tavaly azonban egyetlen év alatt 30 százalékkal estek vissza. A cég neve jól ismert a megyében, 37 telephelyük van, majdnem, húsz település oktatási intézményeiben működtetnek konyhát, érdekeltek a munkahelyi étkeztetésben is, éttermeik, büféik vannak és szállodát is üzemeltettek: csupa olyan tevékenység, amelyeknek ártott a járvány.

Az érvágás nagy volt, de ezekben a szektorokban volt, aki náluk is rosszabbul járt a környéken

– mondta Jankó Ernő ügyvezető.

Fotó: Rábakész Kft.

A munkaerőt csak részben tudták megtartani, mivel a cég szétágazó tevékenységének nem minden részére volt állami támogatás, és a nyersanyagokból mentve a menthetőt a személyi költségeket is le kellett szorítaniuk 30 százalékkal. Két hónapja értek el oda, hogy ismét majdnem teljes a létszám. Ez azért is jó hír, mert sok más helyi szektorhoz, például a gépiparhoz és a kereskedelemhez hasonlóan a vendéglátásban is munkaerőhiány alakult ki: Győrben szinte nem lehet szakácsot, pincért, konyhai kisegítőt találni. 

Idén már látszik, hogy átlendültek a normális tevékenység irányába, bár a március-április az iskolák bezárásával megint nagyon nehéznek bizonyult, amin a munkabér-támogatások segítségével és szabadságolásokkal jutottak túl.

Szeptembertől, az iskolák újranyitásától  várják az igazi javulást, abban bizakodva, hogy az átoltottság emelkedése után a járvány esetleges hulláma már nem fog olyan szigorú zárlatintézkedésekhez vezetni, mint az előzőek.

A jelentős gazdasági súlyú szektort túlélni segítő támogatások nem voltak nagyok, és abban reménykednek, hogy a minimumbér emelése nem jelent majd újabb érvágást, az állam jelentős szerepet vállal a kompenzálásában. Öt százalékpontos csökkentés a szociális hozzájárulásban (szocho) biztosan nem lenne elegendő segítség

– mondta Jankó Ernő.

A Rábakész javaslat szerint a és a garantált bérminimum esetében 15,5-ről négy százalékra kellene csökkenteni a szochót, miközben a magasabb béreknél jóval kisebb csökkentés is elég volna a bértorlódás megelőzésére – tette hozzá az ügyvezető.   

vendéglátás közétkeztetés Győr-Moson-Sopron megye szocho minimálbér
Kapcsolódó cikkek