Az AllRYS rizsalapú, sportolóknak szánt teljesítménytámogató készítményeket megalkotó startup lett a harmadik az iPonNovation versenyén. A termék megálmodója, Maszler egy gasztrovállalkozást vezet, az új terméket személyes tapasztalatai inspirálták.

Megkeresett egy többszörös ételintoleranciával küzdő ultrafutó ismerősöm azzal, hogy nincs az energiazseléknek olyan típusuk, amelyet ő is fogyaszthatna, pedig a versenyek során nagy szüksége lenne rá. Készítettem neki egy vegán, mindenféle mesterséges anyagtól mentes rizsgolyót, amelyet idővel más futók is elkezdtek rendelni

– mondta a VG-nek Maszler Kata. Hozzátette, hamar egyértelművé vált, hogy egy igen jelentős piaci rést talált, és sok sportolónak tudna segíteni. Ekkor kereste meg MacPherson Éva funkcionális táplálkozási tanácsadót, aki évek óta olyan sportolókkal foglalkozik, akik úgy szeretnék növelni a teljesítményüket, hogy közben az egészségüket és az emésztésüket is óvják. A piacon elérhető termékek zöméhez ugyanis olyan ipari cukrokat és mesterséges anyagokat használnak, amelyek emésztési problémákat okoznak, és végül visszafogják a sportoló teljesítményét. Az AllRYS termékfejlesztésében számos sportoló és szakember vett részt, és hozzájárult ahhoz, hogy olyan smart foodot alkothassanak az alapítók, amely vegán, rizsalapú, kizárólag természetes alapanyagokat tartalmaz, támogatja az egészséget, illetve a sportolók teljesítményét. Az alapító csapat harmadik tagja Fekete Judit, aki az operációs feladatokért felel.

Fotó: Iponnovation

A termékfejlesztés két évet vett igénybe, most viszont már elérkezettnek látják az időt, hogy belevágjanak a cégalapításba, és egy pilot program keretében élelmiszeripari üzemben legyártsák az első néhány ezer terméket, amelyet majd a weboldalukon értékesítenek. A tervek szerint a jövő év tavaszára már felfejlesztik a gyártást és a termék ismertségét olyan szintre, hogy viszonteladók rendeléseinek is eleget tudjanak tenni. Az alapítók kizárólag saját tőkéből jutottak idáig, de a tervek szerint tavasszal elkezdik a befektetői tárgyalást, a nagyobb volumenű gyártáshoz ugyanis a startupnak szüksége lesz külső tőkére.

Két mentor és tanácsadó, valamint egy nagyon támogató startup-ökoszisztéma is segíti a fejlődésünket, és továbbra is igyekszünk olyan partnerségeket kialakítani, amelyek a segítségünkre lehetnek a tavaszi nagy indulásunkban

– emelte ki a győri startup egyik alapítója. Hozzátette, először négy ízben és funkcióval lesz elérhető a termék, de mivel egy egészségtudatos kényelmi élelmiszerről van szó, így idővel a sportolók mellett más célcsoportoknak is fejlesztenek személyre szabott termékeket.  Néhány éven belül a külpiacra lépést is tervezik, de már most is érdeklődnek a termékek iránt Ausztriából, Németországból és Nagy-Britanniából.

Az iPonNovation győztesei

Közel száz startup indult az iPonNovation versenyén, amelyen a második helyezett a DIOO (Digitális OkosJáték Óvodásoknak) projekt lett. A játékos, iskolaérettséget vizsgáló és felkészítő rendszer 16 létfontosságú képesség területén segít a gyerekeknek 2500 különböző játékkal. A csapat célja, hogy egyénre szabottan készítse fel a gyerekeket az iskolára, és felfedje a rejtett képességeiket, továbbá hogy a hátrányos helyzetű gyermekeknek is esélyt adjon a felzárkózásra. Az első helyet a DoBox szerezte meg, a vezeték nélküli, hordozható dokkolóállomásokat tervező és gyártó csapat az Apple eszközeire koncentrálva könnyíti meg a munkát. A DoBox használatával vezetékes egérrel és billentyűzettel is irányíthatóvá válnak az iPhone-ok és iPadek, a DoBox Pro pedig ennél is továbbmegy, hogy minden szempontból felvehessék a versenyt a laptopot használókkal.