Leginkább Romániába, Szlovéniába és főleg Ukrajnába éri meg átugrani egy tankolásra. Néhány napja Ukrajnában például – átszámolva – 371 forintba került egy liter benzin és 357-be egy liter gázolaj. 

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben nem zárta ki az üzemanyagárak befagyasztásának lehetőségét az azonnali kérdések keretében reagálva az ellenzéki képviselők magas benzinárakra vonatkozó kérdésére. 

Ugyanakkor az esetleges intézkedést csupán átmenetinek nevezte, mert így szerinte több kárt okozna, mint amennyi hasznot hozna. Éppen ezért egyelőre azt javasolja, ne vessék be ezt a megoldást.

Piaci szereplők szerint egyébként komoly következményei is lehetnek egy ilyen befagyasztásnak. Ha például a normál 95-ös benzin árát befagyasztanák, akkor azon egy idő után veszítenek a töltőállomások, és előbb-utóbb leállhatnának a prémiumbenzinek forgalmazásával is, hiszen azon még nagyobbat buknának. 

Ezzel teljesen kieshet egy piaci szegmens. Ráadásul felmerülhet a Magyarországon aktív nemzetközi olajcégekben, hogy maradjanak-e veszteséges tevékenység mellett. Piacukat egyébként a Mol nem veheti át, mert már nemigen növelheti részesedését a versenyszabályok szerint. Magyarországon még soha nem fagyasztották be az üzemanyag árát.