Mi a konferenciaabsztrakt?

Konferenciaabsztraktnak nevezzük a konferencián elhangzó tartalom velős, tömör összefoglalóját. 

Ez egy olyan kivonat, amivel már előzetesen felkeltheti a célközönsége figyelmét, azonban az előadás közben is jól jön, hiszen a segítségével mindenki könnyen nyomon követheti az események sodrását. Emellett a szervezők ez alapján választhatják ki, hogy bekerül-e a fellépők közé.

Ez a magával ragadó absztrakt 5 titka

Ezekre az alapelvekre figyeljen, ha célba juttatná a tartalmát:

1. Azonnal rátapint a lényegre

Ha valamilyen megoldással szeretne előállni, először érdemes a problémát felvezetni. Célszerű megkeresni a probléma forrását, amit akár 1-2 mondattal is tökéletesen átadhat. Így a résztvevők azt érezhetik, hogy “végre itt van valaki, aki pontosan érti a problémámat.”

Mivel tanácsos indítani?

  • A probléma legtömörebb megfogalmazásával. Ilyenkor ajánlott egy kicsit mélyebbre ásni, és a felszín kapargatása helyett a probléma gyökerét megragadni.
  • Egy ütős kérdéssel. Egy lényegre törő, jól célzott kérdéssel gondolatok egész hadát indíthatja el pillanatok alatt a nézőkben, és Ön segíthet kibogozni a szálakat.

2. Szakmai hitelességet épít

Ne feledje: a konferencia hallgatói már lehet, hogy tucatnyi absztraktot hallottak, mire Ön következik. Ilyenkor a legfontosabb, hogy minél jobban kitűnjön a tömegből. Ezt könnyen megteheti, ha a szakmai hitelességéről azonnal tanúbizonyságot ad.

Hogyan lehet hiteles a nézők szemében?

  • Használjon néhány különleges szakmai kifejezést! Dobjon be bátran néhány speciális, kevésbé ismert szakmai szót és kifejezést egy rövid magyarázattal, amivel akár még az Ön területén dolgozó résztvevőknek is újat mondhat.
  • Azonban törekedjen a közérthetőségre! A siker itt is a kiegyensúlyozottságon múlik. Éppen ezért a szakmai hitelesség építése soha ne csapjon át fellengzősnek tűnő hangnembe. A problémák és a megoldások közérthető megfogalmazásával, néhány hasonlat bevetésével a területén jártas és a szakmáját csak érintőlegesen ismerő jelenlévőket is megnyerheti.
  • Ismertesse a vizsgálati módszertant! Ilyenkor össze kell foglalnia, hogy milyen módszereket alkalmazott, illetve milyen adatokból dolgozott a kutatása során. Ezek bemutatása szintén stabil alapokat nyújt a hitelessége felépítéséhez.

3. Összefoglalja az eredményeket

Az absztrakt leghosszabb része az eredményeket összefoglaló fejezet. Itt - akárcsak a módszertan rövid ismertetésekor - rendkívül fontos szerepet játszik a konkrét tényekkel, számokkal és adatokkal alátámasztott érvelés. Érdemes úgy tekinteni az összefoglalóra, hogy már csak annak elolvasásával vagy meghallgatásával is rövid, de átfogó képet kapjon az olvasó vagy hallgató.

TIPP: Üzleti konferencia esetén még nagyobb hangsúlyt érdemes fektetni a számokra, de nem szabad csak rájuk alapozni. Matematika előadás helyett ugyanis a hallgatók minden bizonnyal egy inspiráló, elgondolkodtató és iránymutató előadásra számítanak.

4. Sallangmentes

Mindenképpen tanácsos akár százszor is átolvasni az absztraktot, hogy benne van-e minden információ, ami a kíváncsiságot felkeltheti, és kellő szakmai hitelességet teremt-e. Mivel az absztrakt egy tömör, összefoglaló kivonat, ezért a semmitmondó, csupán töltelékszavaknak elhelyezett kifejezéseket ajánlatos törölni belőle. Helyettük pedig törekedjen a nézők, olvasók számára értékes, érdekes és izgalmas információk átadására.

5. Végig a témára fókuszál

Végül talán a legfontosabb alapelv: az absztrakt írása során végig maradjon a témánál! Ha a téma vagy a kutatási eredmények magyarázata megkívánja, természetesen tehet egy kis kitérőt, de mindvégig az absztraktban leszögezett célok teljesítését tartsa szem előtt. Így egy koherens, tudatosan kidolgozott absztraktot adhat be a szervezőknek, és az előadása során is végig támaszkodhat rá a gördülékeny haladás érdekében.

Összegzés

Az absztraktírás sok gyakorlást igényel, de mindenképpen kifizetődő időt fordítani rá. Minél tudatosabban áll hozzá, annál jobb és jobb lesz a következő munkája. Ha üzleti konferenciára készül, és sikeres absztraktot szeretne írni, ne féljen akár az alapoktól is újraírni, ha felolvasva nem tetszik Önnek a tartalom. Mindig tartsa meg az értékes darabokat előző munkáiból, majd lépésről lépésre haladva, egyre lebilincselőbb absztraktokat készíthet.