Január elsejétől a Wienerberger Zrt.-be olvad a hazai térkő- és lapgyártás egyik legnagyobb szereplője, a Semmelrock Burkolatkő Kft. Ezzel a teljes magyar építőanyag-gyártó ágazat egyik legkomplexebb és legnagyobb termékportfólióval rendelkező társasága jön létre. Az ugyancsak Wienerberger-tulajdonú PipeLife Hungária Kft.-vel kiegészülve egy több mint 50 milliárd forintos forgalmat bonyolító vállalatcsoport formálódik.  

A Wienerberger Téglaipari Zrt. és a Semmelrock Stein+Design Burkolatkő Kft. közül az előbbi a Porotherm kerámiatéglák, födémek, a Tondach kerámiacserepek, valamint tetőrendszerek és a Terca homlokzati burkolatok gyártója, míg utóbbi a hazai térkő és burkolati elemek piacának kiemelkedő szereplője. A Semmelrock beolvadásával a Wienerberger olyan portfólióval rendelkező vállalattá válik, amely képes a széles vevői igényeinek kielégítésére.    

Egyértelmű célunk ezzel a felállással, hogy tovább erősítsük piaci pozícióinkat, és olyan vállalatként legyünk jelen Magyarországon, amely egyedülálló kínálatot és ügyfélélményt képes nyújtani vásárlóinak

 – mondta Tarsoly József, a Wienerberger Zrt. vezérigazgatója.  

A beolvadást követően a Wienerberger Zrt. – a 2020. évi auditált adatok alapján – mintegy 35 milliárd forint forgalmat bonyolító vállalatként működik tovább. Ehhez jön még hozzá az épületgépészeti, közműprojektek számára, illetve mezőgazdasági célú felhasználásra csöveket, komplett csőrendszereket készítő PipeLife Hungária Kft. teljesítménye. Utóbbi társaság 100 százalékban a Wienerberger tulajdonában van.

A cégcsoport éves árbevétele 2020-ben meghaladta a 50 milliárd forintot. Ez az építőanyag-gyártáson túl is meghatározó ipari szereplővé teszi a társaságokat. 

A Wienerberger hazai leányvállalatát 1990-ben hozta létre az immár több mint 200 éves múlttal rendelkező osztrák anyacég. Az eltelt három évtizedben a magyar falazati anyagok piacának vezető szereplőjévé s egyben a legnagyobb hazai kerámiatégla-gyártójává vált. A célok között hangsúlyos szerepet kap a magyarországi építőipar támogatása, többek között a hazai termelés erősítésén és a magas hozzáadott érték megteremtésén keresztül.

A Semmelrock Stein+Design Kft. több mint 20 éve a magyar térkő- és lapgyártás jelentős szereplője. Az 1958-ban, szintén Ausztriában alapított vállalat első honi gyárát 1998-ban hozta létre Ócsán. A társaság nemzetközi csoporton belüli jelentőségét mutatja, hogy a magyar leány és az itt szerzett tapasztalatok elévülhetetlen szerepet játszottak a cég azóta lebonyolított kelet-közép-európai terjeszkedésében.  

A Pipelife Hungária Műanyagipari Kft. Magyarország legnagyobb múltú műanyagcső-gyártó vállalata. A jogelődök története egészen 1922-ig, a Magyar Gomb és Műanyagipari Rt. megalakulásáig vezethető vissza. A Pipelife Csoportot 1989-ben alapította 50-50%-os tulajdonrésszel a Solvay belga vegyipari és a Wienerberger osztrák építőipari társaság. A Pipelife 2012-ben 100%-ban a Wienerberger tulajdonába került.