Felismerve, hogy a márka neve és arculata milyen egyenlőtlenségekre enged következtetni, 2022 januárjától az Uncle Ben’s termékek a jól ismert színekben, de „Ben bácsi” arcképe nélkül, megújult, Ben’s original márkanéven lesznek megtalálhatók a boltok polcain – olvasható a cég közleményében

A VG korábban megírta, hogy 

már 2020-ban döntöttek arról, hogy a cég lecseréli a termékeinek a csomagolását és nevét is, de Magyarországon csak most januárban lesz elérhető a vásárlóknak a Ben's Original rizsek és szószok. 

Fotó: BEATA ZAWRZEL / AFP

Uncle Ben egy fiktív karakter, akit először 1946-ban említettek meg, mint egy texasi afroamerikai rizstermesztő megtestesítőjét. Ezt a képet és nevet azóta is használta a rizst és konzervet gyártó cég. 

A cég anyavállalata, a Mars Food közlése szerint Uncle Ben arcképét pedig egy sokak által kedvelt chicagói szakácsról, pincérről mintázták korábban. 

A Mars Food ugyanakkor 2020-ban azt is közölte, hogy 

a karakter használata már nem vállalható, ezért a márkát átalakítják, miután George Floyd halálát követően többen is rasszistának nevezték a terméket. 

Az Egyesült Államokban a színes bőrű Floydot egy rendőri intézkedés során a földre teperték, ezt követően egy rendőr hosszú percekig a nyakán térdelt, a kényszerintézkedésben a férfi meghalt. Az esetről készült videofelvétel képei később az egész világot bejárták, és a feketék elleni erőszakkal azonosították.