Több program, illetve támogatás áll rendelkezésre kezdő vállalkozóknak. Fontos, hogy ezeknek még a cégalapítás előtt utánajárjon, hiszen számos támogatáshoz feltétel, hogy még ne legyen működő vállalkozása, esetleg regisztrált munkanélküli legyen.

Legelső mozzanatként szükséges felmérni, hogy vállalkozása mennyi induló költséggel jár. 

Alapvetően ez függ a vállalkozás profiljától, a szükséges eszközöktől. Itt gondoljon arra, ha például egy vállalkozó szellemi munkát végez általában elég egy jól működő laptop, telefon, internetelérés. Abban az esetben, ha előállít egy terméket, sokkal nehezebb lehet a dolga. Be kell szereznie a szükséges eszközöket, az eszközöknek és a gyártásnak egy helyet kell találni, amit bérelni vagy vásárolni tud. Szükségesek továbbá alapanyagok az előállításhoz, tehát az induló költségei máris jelentősebbek. 

Fotó: freepik

Fontos a költségek szempontjából a vállalkozás választott formája is. Amennyiben lehetősége van rá, válasszon olyan vállalkozási formát, amihez nem szükséges jegyzett tőke, valamint nem szükséges elkülöníteni tőkét. Adminisztratív költségekkel továbbra is számolnia kell induló vállalkozás esetén, például ügyvédi és könyvelési díjjal.

Abban az esetben, ha megtalálta a tökéletes vállalkozási formát és rálépett a kezdő vállalkozók rögös útjára, vizsgáljuk meg milyen lehetőségei vannak. Kezdjük is egy ingyenes támogatással! A Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2018 óta működteti a Mentor Programját, ahol a kezdő vállalkozókat segítik most már egy teljes éven át. 

A részvétel önkéntes és ahogy említettük ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amit a https://nav.gov.hu/nav/ebev_portal “Mentor Program” menüjében tud megtenni. 

A program által segítséget kaphat az adózási szabályok megismerésében, adókötelezettség teljesítésében és a helyes adózási gyakorlat kialakításában. A csoportos előadások mellett személyes támogatást is igénybe vehet. Ebben az esetben egy a vállalkozása mellé kijelölt mentor ad választ felmerülő kérdéseire, segít a bevallása javításában.

Kezdő vállalkozóknak időszakosan írnak ki pályázatokat, amivel elősegítik a vállalkozóvá válást akár vissza nem térítendő támogatással, akár kamatmentes kölcsönnel. Az elmúlt időszakban ilyen pályázat volt például a Fiatalok vállalkozóvá válását segítő vagy éppen az Álláskeresők vállalkozóvá válását támogató pályázat. A pályázat feltételei közé tartozott, hogy regisztrált álláskereső legyen a jelentkező, bejelentett magyarországi lakcímmel rendelkezzen, ne legyen vezető tisztségviselő, illetve ne birtokoljon egyedi- vagy többségi tulajdont egyéb vállalkozásban. 

Hasonló pályázatról egyelőre nincs hír, de az Európai Unióban nagy figyelmet kapnak a vállalkozások és azok támogatásai, ezért érdemes ezeket figyelemmel kísérni. Miután elkezdte vállalkozását, a pályázatok böngészését érdemes tovább folytatni, hiszen számos lehetőséget kínálnak, például eszközbeszerzési támogatás vagy éppen a korona vírus járvány miatt nehéz helyzetbe került ágazatok megsegítése, tehermentesítése.

Amennyiben nem áll rendelkezésére tőke és azt pályázatból sem tudja előteremteni, viszont mindenképp elszánt vállalkozása irányába, úgy érdemes megvizsgálni a különböző bankok hiteleit. Jellemző, hogy már működő cégeknek nyújtanak csak hitelt, de helyenként kezdő vállalkozásoknak is készítenek ajánlatot. Általában ezek magas kamatozású kölcsönök, így mindenképp szükséges mérlegelni annak igénybevételét, nehogy ez okozza vállalkozása bukását.