Sikeres tranzakció után a magyar állam 45 százalékos tulajdont szerzett az Aegon Biztosítóban és az Union Biztosítóban – közölte a Pénzügyminisztérium. Február 21-én írta alá Varga Mihály pénzügyminiszter az erről szóló szerződést a Vienna Insurance Group (VIG) képviselőivel, mára pedig a folyamat a végéhez ért. A közlemény megjegyzi: a kormány célja világos, a közvagyont nem csökkenteni, hanem gyarapítani kell, a stratégiai vagyonelemeket vissza kell szerezni állami tulajdonba. 

Fotó: Varga Mihály, Facebook

Magyarország számára ez a kivételesen előnyös, ugyanis a két biztosító részesedése együttesen közel 20 százalék a hazai biztosítási piacon, éves díjbevételük 240 milliárd forint, így a két cég együtt piacvezetővé válik a szektorban. 

Az állami értéke 2010 óta 11 650 milliárd forintról 20 000 milliárdra, 67 százalékkal növekedett.

Több százmilliárdos üzletben lett tulajdona a magyar államnak

A VIG hivatalos honlapján korábban megjegyezte, a cégnél marad az operatív vezetés joga és az ellenőrző befolyás, a magyar kormány pedig a 100 százalékban állami tulajdonú magyar holdingot, a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-t jelölte tárgyalópartnernek. Ez a cég vásárolta meg például 2015-ben a Budapest Bank Zrt. 100 százalékát a General Electric Capital Grouptól és írta alá egy évvel később az Erste Bank Hungary Zrt.-ben történt 15 százalékos részvény-adásvételéről szóló megállapodást az Erste Group Bank AG-val.