A Mercedes-Benz gyárainak ukrajnai beszállítók is szállítanak különböző alkatrészeket, így az orosz-ukrán konfliktus a vállalat működésére is hatással van. „Beszállítóinkkal szorosan együttműködve, folyamatosan figyeljük és elemezzük a helyzetet, és intenzíven dolgozunk közös, az ellátási láncaink biztonságát szolgáló megoldásokon. Ez egyebek mellett magában foglalja egyes megrendelések áttelepítését a beszállítóink más telephelyeire, mindemellett gyáraink nagyfokú rugalmassága révén igyekszünk a lehető legjobban biztosítani a folyamatos termelést” – közölte a VG kérdésére a kecskeméti Mercedes-Benz gyár.

A 11. naptári héttől, vagyis március 14-én kezdődő héttől a Mercedes-Benz néhány gyárában, egyes területeken átmenetileg az aktuális helyzethez igazítja a termelési programot és a műszakterveket. Ez a kecskeméti gyárra is vonatkozik, így

a jövő héttől átmenetileg háromról két műszakos termelési rendre áll át.

Az intézkedés jelenleg csak március végéig van érvényben, a friss információk ismeretében naponta újraértékelik a helyzetet – tájékoztatta lapunkat a vállalat.

Fotó: Dudar Szilard

A gyár dolgozóinak a termelési program módosításából adódó munkaidőkiesését a munkaidőkeret alkalmazásával egyenlíti ki a vállalat, a nem teljesített munkaórákat ennek megfelelően a későbbiekben lehetőség van pótolni. Az érvényben lévő munkaidőkeret a társaságnál egy évre szól, 2022. január 1-től december 31-ig érvényes.

Az ukrajnai konfliktus az Audi gyártására is hatással van, és a Suzuki működését is befolyásolja.