Április 4-től 8-ig teljesen leáll a Volkswagen pozsonyi gyára – írta a Kronen Zeitung pénteken a társaság szóvivőjére hivatkozva. Lucia Kovarovič Makayová elmondta: a világszerte tapasztalható csiphiány újra elérte a VW-t, ráadásul az ellátási zavarokat súlyosbítja az orosz–ukrán konfliktus is. A gyár március közepén egyszer már leállt két napra.

A Volkswagen pozsonyi üzemében VW Touregeket, Porsche Cayenne-eket, Audi Q7-eseket illetve Q8-as SUV-okat, valamint a VW Up, Seat Mii, illetve Škoda Citigo kisautókat szerelnek össze.

Az orosz invázió kezdete után a VW wolfsburgi központi gyára is leállt csaknem öt napra, de ott a várakozásoknál végül gyorsabban indult újra a termelés. A VW elektromos autóit a zwickaui, illetve drezdai gyárban a szerelik össze; az ottani – szintén alkatrészhiány miatt elrendelt – leállást követően a VW új, ID5-ös modelljét legkorábban májusban mutatják be a korábban tervezett április helyett.

Fotó: Thomas Koehler / Photothek via Getty Images

 

Rossz hírek jöttek a Volkswagentől és a Teslától

A Volkswagen elhalasztja az ID.5 SUV kupé piacra dobását a háború miatt kialakult szállítási problémák következtében, a Tesla pedig közel 1000 autót hív vissza.

 

Kínában is leáll a Volkswagen

A német autógyártó csütörtökön közölte, hogy a SAIC Motorral közös vegyesvállalatának sanghaji üzemében teljesen leállítja a termelést április elsejétől egy hétre. A leállást a kínai megapoliszban a koronavírus újbóli terjedése miatt bevezetett vesztegzár tette indokolttá, amely jelenleg a város csaknem mind a 26 millió lakosát arra kényszeríti, hogy bezárkózzon otthonába.

A VW korábban azt tervezte, hogy csökkentett kapacitással, de folytatja a gyártást a helyi hatóságok által legfeljebb kéthetesre tervezett lezárás ideje alatt is, de a Covid vártnál gyorsabb terjedése keresztülhúzta a számításait. A német autógyártó a hét elején még arra kérte a munkásokat, hogy kéthetes „bentlakásra” készüljenek, így hozzanak magukkal mindent, és hálózsákokat és matracokat osztott szét a dolgozók között. De a sanghaji vezetés a vártnál korábban kiterjesztette a korlátozásokat az egész városra, és figyelmeztetett: akár két hétnél tovább is tarthat a vesztegzár, ezért a cégvezetés kénytelen volt elállni eredeti tervétől, és ideiglenesen bezárta a sanghaji üzemet.

Pánik Sanghajban: minden várakozásnál gyorsabban terjed a koronavírus

Kína legnépesebb városában a terveknél korábban kellett kiterjeszteni a vesztegzárat. A Covid-fertőzöttek száma harmadával emelkedett egy nap alatt, annak ellenére, hogy a 26 milliós város lakosságának jelentős része már napok óta ki sem teheti a lábát az otthonából.