Egy borsodi bűnbanda huszonegy tagjával szemben indítványozott vádemelést a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV), 

a számlagyárat működtető bűnszövetség 700 millió forint kárt okozott a költségvetésnek 

– közölte az adóhatóság.

A tájékoztatás szerint az elkövetők Budapesten hozták létre a valótlan tartalmú számlák kiállítására specializálódott társaságot, rendszeresen olyan tevékenységekről és kereskedelmi beszerzésekről állítottak ki nagy összegű számlákat, amelyek vagy soha nem történtek meg, vagy nem a dokumentumok szerint. Megrendelőik a számlák felhasználásával fizetendő áfájukat és társasági adójukat csökkentették.

Fotó: Shutterstock

A látszat fenntartására a számlagyár vezetői egy szlovák „bukócéget” is létrehoztak, ide utalták a fiktív számlák ellenértékét, 

majd innen vették fel készpénzben és adták vissza megrendelőiknek.

A pénzügyi nyomozók egyszerre 50 helyszínen tartottak házkutatást, gyanúsítottakat hallgattak ki és vettek őrizetbe. Az okozott vagyoni hátrány és a várható bírságok biztosítására ingatlanokat, üzletrészeket, gépjárműveket vettek zár alá, több mint egymilliárd forint értékben.

A NAV a bűnszövetség összesen 21 tagját hallgatta ki gyanúsítottként, közülük négyet letartóztattak. A nyomozás iratait vádemelési javaslattal a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészségnek adták át, költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt.