Uniós földrajzi árujelző oltalmat kaphat a herendi porcelán, a muranói üveg, a donegali gyapjú vagy éppen a solingeni acél az Bizottsága által közzétett rendeletjavaslat szerint. A felsoroltak világszerte elismert kézművesipari termékek, uniós földrajzi árujelző oltalom igénylésére azonban egyelőre nincs lehetőség, így a gyártók nem tudják uniós szinten igazolni a termékek minősége és származása közötti kapcsolatot. A mostani rendeletjavaslat a borokra, a szeszes italokra és a mezőgazdasági termékekre vonatkozó földrajzi árujelzők rendszerének sikerére építve született meg.

Fotó: Földi Imre

„Az Európai Unió nem akar lemaradni a szellemitulajdon-védelmi versenyben, amelynek Kína és az Egyesült Államok az éllovasai, így egyre több olyan intézkedést hoz, amellyel az uniós tagállamok vállalkozásainak segít a saját márkáik oltalmazásában. Bízom benne, hogy ezek a nemzetközi, illetve a hazai gazdasági ösztönzők egyre több magyar céget sarkallnak szellemi tulajdonuk tudatosabb védelmére, amellyel még nagyobb versenyelőnyt és gazdasági hasznot szerezhetnek” – emelte ki közleményében Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke.

A Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. tavaly 52 százalékkal növelte a magyarországi árbevételét, és ötödével bővült a cég csaknem hatvan országra kiterjedő exportja

– mondta korábban lapunknak Simon Attila vezérigazgató. 2021-ben a cég teljes árbevétele 24 százalékkal, egymilliárdra nőtt, a profitrátája meghaladta a 9 százalékot. Részvényesei tavaly 6 százalékos osztalékot kaptak, a dolgozók reálbére pedig 9 százalékkal emelkedett.