Az Apple technológiai óriás piaci kapitalizációja a tegnapi záráskor 2370 milliárd dollárra csökkent. Ez azt jelenti, hogy a Saudi Aramco, a szaúd-arábiai olajóriás lett a legértékesebb cég az egész világon.

Piaci kapitalizációját 9100 milliárd szaúdi riálra teszik, ami átszámolva 2430 milliárd dollárnak felel meg

írja a Business Insider

A Wall Streeten az a trend látszik, hogy a magas és a jegybanki lépések miatt a befektetők eltávolodnak a kockázatosabb eszközöktől, és keresik a biztosabb profittal kecsegtető lehetőségeket. Ezt alátámasztja, hogy a technológiai NASDAQ a tegnapi zárásra majdnem 3,2 százalékos mínuszt produkált. A kockázatkerülő hangulatot az is bizonyítja, hogy több jelentős mellett a is gyengén teljesít az elmúlt időszakban. A világ legismertebb kriptója,

a bitcoin a novemberi csúcs óta 60 százalékot esett, jelenleg pedig 27 ezer dollár körül mozog az értéke. 

Természetesen a súlypontok még változhatnak, de ez az eltolódás egyértelműen jelzi a világgazdasági trendek alakulását. Nem ez az első eset, hogy a szaúdi vállalat lép fel a dobogó első fokára, de az elmúlt két évben most először sikerült megelőznie az amerikai techóriást – írta a BBC.

(EDITORS NOTE: Best Quality Available. Image was created with a mobile.) Three-phase spheroids stand behind pipelines at Saudi Aramco's crude oil processing facility, in Abqaiq, Saudi Arabia, on Saturday, Oct. 12, 2019. Aramco showed it has made significant progress in restoring damaged oil infrastructure to normal operation just a month after a devastating aerial attack halted production. Photographer: Dina Khrennikova/Bloomberg via Getty Images 1186568145
Fotó: Dina Khrennikova / Bloomberg via Getty Images

Az energiapiac virágzik, ami főként az Ukrajnában dúló háború miatt hozott szankciókkal és a globális ellátási láncok akadozásával magyarázható. A két fő kőolajtípus,

a WTI és a brent hordónkénti értéke nagyjából 40 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

Az amerikai olajtípus hordója 105, miközben az északi típus 107 dolláron forog a cikk írásának pillanatában, csütörtök délelőtt.

Az Aramco nettó nyeresége több mint a duplájára, 110 milliárd dollárra nőt 2021-ben.

The newly renovated Apple Store at Fifth Avenue is pictured on September 19, 2019 in New York City. (Photo by Johannes EISELE / AFP)
Fotó: Johannes EISELE / AFP

Eközben az Apple borúsabb kommunikációt folytatott és az ellátási láncok korlátaira figyelmeztetett a legutóbbi eredménykiadványában. Ezzel együtt a befektetők menekülnek a technológiai részvényekből, mivel megvan az a félelem, hogy az emelkedő kamatok visszafogják a jövőben a bevételeket.

Az Aramco részvényeinek árfolyama a szaúdi tőzsdén eddig éves szinten 30 százalékot emelkedett, miközben az Apple árfolyama nagyjából 20-at esett ez idő alatt.