A Gécamines állami bányász kisebbségi részesedéssel rendelkezik a világ több legnagyobb réz- és kobaltprojektjében. A vállalatot régóta érik korrupciós vádak nem kormányzati szervek és ellenzéki politikusok részéről. A Gécamines mindig tagadta, hogy törvénytelen tevékenységet folytatna, viszont a legutóbbi vádakra ,ár nem reagált a cég főtitkára.

-
Fotó: AFP

A Gécamines olyan beszámolókat küldött a Pénzügyi Főfelügyelőség (IGF) könyvvizsgálóinak, amik több mint 591 millió dollár adóelőlegről és a kongói államnak nyújtott kölcsönökről szóltak. Később az IGF könyvvizsgálói csak 178 millió dollárt tudtak visszavezetni a kincstár számláira - írta meg a Reuters.

Egy május 31-én kelt, nem nyilvános jelentés szerint 413 millió dollár hiányzik a rendszerből. Feltehetően jogtalanul tulajdonították el, ez ügyben a könyvvizsgálók továbbra is nyomoznak. Az nem derült ki, hogy a szóban forgó előlegeket és kölcsönöket mikor nyújtották.

A jelentésben az áll, hogy a Gécamines egy réz- és kobaltprojekt aláírási bónuszaként kifizetett további 175 millió dollár sem vezethető vissza a kincstárhoz.

A Gécamines évente nagyjából 500 ezer tonna rezet termelt ki az 1980-as években. Azóta súlyosan eladósodott a cég és nagyobb bányái többségi részesedését már eladta. Amikor 2019-ben Felix Tshisekedi elnök hatalomba lépett leváltotta a Gécamines vezetését a korrupciós vádak miatt.

Kongó Afrika legnagyobb réz- és a világ legnagyobb kobalttermelője. Termékei alapanyagként szolgálnak az elektromos autók akkumulátoraihoz.