Hiába töröljük az üzeneteinket, sőt akár a profilunkat is, a Facebook nem felejt és minden adatot megtart

– tudta meg a Gizmodo portál a Meta volt dolgozójának állításaira hivatkozva. Az egykori alkalmazott szerint külön osztály felel a törölt tartalmak átvizsgálásáért, amelyeket ha kérik, akkor a hatóságok rendelkezésére bocsátanak. Ez az eljárás azonban újabb adatvédelmi aggályokat vet fel az egyébként is mostanában sok szabálytalanságon kapott vállalatnál.

Gyakorlatilag bárkiről, bármit ki tudnak deríteni a Messenger üzenetei alapján.

Woman,Using,Instant,Messaging,App,On,Mobile,Phone
Fotó: Shutterstock

Brennan Lawson beszámolójából kiderül, hogy bár senki sem mentesül a protokoll alól, elsősorban nem a kisembereket figyelik meg, hanem a gyanús esetekre fektetik a hangsúlyt. Munkája során például gyilkossággal és gyermekpornográfiával kapcsolatos videókkal is találkozott a lomtárban. Mint elmondta, ilyenkor a vizsgált alanyok kontaktjait is átkutatják, és megnézik, hogy az illető, kinek és mikor írt üzenetet. 

A férfi éppen perben áll a Metával, és 

három millió dollárt követel a cégtől, mert szerinte amiatt rúgták ki, hogy felhívta a figyelmet az uniós és az amerikai joggal is szembemenő tevékenységre.

A Meta cáfolta az állításokat, de bővebben nem nyilatkoztak az ügyben.

Lekapcsolhatja az Instagramot és a Facebookot a Meta Európában

Lekapcsolhatja a szolgáltatásait Európában az Instagram és a Facebook, miután szigorít a cégre vonatkozó adatgyűjtési szabályokon az ír Adatvédelmi Bizottság, amely arra kérte a többi tagállam szakhatóságait: ne engedjék, hogy a platformok továbbítsák az európaiak adatait az Egyesült Államokba.