A meghirdetett mintegy 2603 darab járatból több mint 2 ezer rendben leközlekedett a tegnapi kétórás figyelmeztető sztrájk alatt – ezt a Volánbusz közölte a VG érdeklődésére. 591 járat maradt ki.

volánbusz
sztrájk
Fotó: Móricz-Sabján Simon / Világgazdaság

Mindez azt jelenti, hogy az állami buszos cég statisztikája szerint összesen 591 járat maradt ki.

Az adat azért lehet fontos, mert a sztrájkot kezdeményező szakszervezet, a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) azt mondta, hogy abban az esetben folytatja tovább a bérharcot, ha a sztrájkmenetrendben szereplő járatok legalább fele valóban leállt. Ez mintegy 1300 buszt jelentene, de a Volán szerint ennek alig a fele teljesült.

Igaz, Dobi István, a SZAKSZ vezetője korábban jelezte lapunknak, hogy arra számít, számháború fog kipattanni a cég és a szakszervezet között arról, hogy hány járat vett részt a munkabeszüntetésben. Eddig az érdekképviselet nem közölte a saját eredményét, mindenesetre elégedett lehet vele. Legalábbis arra utal, hogy ma reggel bejelentette: 

a sztrájk sikeres volt, a munkavállalók többsége végrehajtotta a SZAKSZ utasításait.

Közölték azt is, hogy a sztrájk támogatása megerősítette, hogy a bérharcot folytatni kell, ezért már ma kezdeményezték a Volánbusznál a soron következő tárgyalás időpontjának a kitűzését.