Tizenhárom évben állapította meg a kormány a személytaxi vagy személygépkocsis személyszállító engedélykivonattal rendelkező személygépkocsik maximális életkorát – ez az éjjel megjelent Magyar Közlönyből derül ki. Az életkort a forgalmi engedélybe bejegyzett első nyilvántartásba vétel időpontjától számítják.

taxi,
A 13 helyett a taxisok 15 éves limitet szerettek volna elérni. Fotó: Kallus György

Az eddigi felső küszöb tíz év volt a személytaxi-szolgáltatáshoz használt személygépkocsi forgalmi engedélybe bejegyzett első nyilvántartásba vétel időpontjától számítva, de csak akkor, ha az adott jármű környezetvédelmi osztályba sorolása legalább Euro III. szintnek megfelelő. A személygépkocsis személyszállító szolgáltatásnál a határ 7 év volt eddig.

A taxisok régi követelése volt az autók engedélyezett életkorának megemelése, igaz, ők eredetileg 15 éves limitet szerettek volna elérni. 

A kérdés most azért volt sürgető, mert a vonatkozó jogszabály – kormányrendelet a személygépkocsival díj ellenében végzett közúti személyszállításról – csak az év végéig adott mentességet a taxiknál a legfeljebb 10 éves életkor alól, de csak akkor, ha ezt az adott autó 2020. március 1. és 2022. december 31. közötti időszakban éri el.

A könnyítés azokra a taxisokra vonatkozik, akik a módosítás hatálybalépésének napján (2023. január 1.) hatályos tevékenységi engedéllyel, valamint az általuk üzemben tartott személygépkocsira hatályos engedélykivonattal rendelkeznek és a 

forgalmi engedély alapján 2017. január 1. előtt 

vették a járművet első alkalommal nyilvántartásba.