Cégvilág

Rengeteg sör maradt a Budweiser nyakán Katar miatt, de a cég még jól is kijöhet a botrányból

Noha át kell alakítani a marketingstratégiát és a stadionoknál eladott italok utáni bevétel is hiányozni fog, amit leginkább akart a cég, hogy a hírnevét növelje a tornával, azt teljes mértékig sikerült elérnie.

Hoppon maradt a labdarúgó-világbajnokság legnagyobb sörszponzora, a Budweiser. Az amerikai márka csak a szponzorációért fizetett 75 millió dollárt a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnek (FIFA), de a marketingre és magára a termékekre, sörsátorokra még többet. Most a Bloomberg cikke szerint az egész a nyakukon marad, miután a napokban Katar kihátrált az előzetes megállapodás mögül, ám egyáltalán nem biztos, hogy ezt végül meg is érzik.   

Fotó: AFP

A legnagyobb gondot a marketing jelenti, hiszen a Budweiser anyacége már komplett reklámhadjáratot dolgozott ki, de mivel a stadionok közeléből teljesen kitiltották őket, így nehéz arra felhúzni a hirdetéseket, hogy folyik a sör a vébé alatt. Ugyanakkor egy kis átalakítással bőven menthető a helyzet.  

Vb 2022: aggódnak a szponzorok Katar miatt, cserbenhagyta őket a FIFA

Egyre több támogató érzi úgy a hírek szerint, hogy szerződésszegés történhetett a világbajnokság kezdete előtt.

Szakértők szerint ugyanis az a bevétel, amely így kiesik, nem jelent majd akkora gondot, hiszen a legkevesebb sört a stadionokban szoktak eladni. A cég így feltehetően a következő hetekben inkább arra a 70 piacon jelen lévő több millió kocsmára fókuszál, amelyekben megtalálhatók a termékeik. 

 

A Budweiser azért lett szponzor, hogy a globális ismertségét növelje, nem pedig azért, hogy a stadionokban sört adjon el. Ez pedig tökéletesen sikerült nekik a mostani ügyből kifolyólag

 

– értékelte a helyzetet egy sportközgazdász a Bloombergnek

Azt is kizárták szakértők, hogy a Budweiser perre menjen az ügy miatt. A FIFA-val való együttműködés ugyanis hosszú távú, és egyetlen cég sem kockáztatná, hogy egy ilyen félreértés miatt távol kerüljön a „zsírosbödöntől”. Valószínűleg szép csendben elsimítják majd az egészet valamilyen barterszerződés keretében. 

 

 

 

Budweiser Katar FIFA sör
Kapcsolódó cikkek