Sportgazdaság

Eldőlt: az utolsó pillanatban mégis betiltja a sört Katar

Két nappal a világbajnokság előtt mégis kifarolt Katar a sörmegállapodásból, tilos lesz az alkohol a torna alatt, legalábbis az átlagszurkolóknak.

Súlyos milliókba kerülhet Katarnak, hogy az utolsó pillanatban mégis felrúgta a sörmegállapodást. A katari vezetés ugyanis pénteken közölte, hogy a vasárnap induló focivébén mégsem lehet majd sört kapni, és az alkoholfogyasztást máshol is szigorúan ellenőrzik. Ezt a FIFA is megerősítette. 

Football/ 2022 FIFA World Cup in Qatar
Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP

Katar hónapokon keresztül ígérte, hogy minden rendben lesz a sörözéssel, és nem gördítenek akadályt a mértékkel való ivás elé, ám végül az egészet felrúgták az utolsó pillanatban.

A döntés várhatóan óriási felháborodást vált ki, és elsősorban a torna egyik főszponzora, az amerikai Budweiser sörgyár vezetésében, amely 75 millió dollárt fizet a szponzorálásért. A FIFA sietett leszögezni, hogy az alkoholmentes italok, így a Bud Zero például továbbra is kapható lesz a tornán, de ez aligha elégíti ki a sörgyár és a szurkolók igényeit. 

Érik a balhé: Katar az utolsó pillanatban farolna ki a sörmegállapodásból

Nem elég, hogy egy vagyonba kerül egy korsóval, még a sörcsapokat is elvitetnék a stadionok közeléből.

Az utolsó pillanatos döntés miatt több szakértő is felvetette, hogy ez valójában szerződésszegésnek minősül, márpedig a Budweiser erre hivatkozva akár perelhet is majd a későbbiekben. 

A sörgyár egy azóta már törölt Twitter-üzenetben azt írta: „Ez kínos.” 

Alkoholt a vébén így kizárólag az arra kijelölt helyszíneken – például a VIP-boxokban –, szigorú körülmények között lehet majd fogyasztani. Ilyen kijelölt helyszínekre a belépő akár több ezer dollárba is kerülhet, így az átlagdrukkereknek várhatóan esélyük sem lesz bejutni. 

Fotó: Miguel Medina / AFP

A katari vezetés egyébként arra hivatkozva hozta meg a döntését, hogy hosszas mérlegelés után úgy látják, csak így biztosított, hogy minden szurkoló kényelmesen élvezhesse a mérkőzéseket, és az alkoholt nem fogyasztó drukkereknek ne kelljen részegekkel együtt ülniük. 

 

szurkolók focivébé Katar labdarúgás sör
Kapcsolódó cikkek