Közélet

Befejeződött Herszon kiürítése, kezdődhet a csata

Nyolc nap alatt 70 ezer civilt telepítettek át a Dnyeperen túlra az orosz erők, az ukránok hamarosan megindulhatnak a megerősített város ellen.

Befejeződött a herszoni civilek evakuálása, az orosz hadsereg nyolc nap alatt több mint 70 ezer embert telepített át a Dnyeper déli oldalára a régióban, katonáik pedig beásták magukat. Várhatóan hamarosan megkezdődik Herszon ostroma, amely eldöntheti a nyugati front sorsát. 

Fotó: Stringer

Oroszország még a háború legelején foglalta el Herszont, az egyik első nagyváros volt, amely az inváziós sereg kezére került. Ukrajna végül szeptemberben indított offenzívát a nyugati fronton, hogy visszaszerezzék a stratégiai fontosságú települést és bár az első hetekben sikerült eredményeket elérniük, októberben nem tudtak áttörni a védelmi vonalakon. Emiatt egyre több csapatot vezényeltek a régióba, jelezve, hogy készülnek a nagyszabású hadműveletre. 

Még a tél előtt megindulhatnak az ukránok Zaporizzsjánál, itt lehet az újabb fordulópont

Középen törnék át a frontot az ukrán egységek, amellyel kettévághatják az orosz erőket.

Erre válaszul Oroszország elkezdte kitelepíteni a régióból a lakosságot. Azt viszont sietve cáfolták, hogy az orosz hadsereg is távozna a régióból. Sőt, a legfrissebb hírek szerint éppen ellenkezőleg, alaposan beásták magukat a térségben és megerősített védvonalból várják az ukránok előrenyomulását. 

Készülünk Herszon megvédésére 

– mondta a BBC cikke szerint Alekszandr Hodakovszkij, a helyi orosz erők parancsnoka. Bár az oroszok szerint befejezték a kitelepítést, így is rengeteg civil maradt a térségben. Becslések szerint még nagyjából 150-170 ezren lehetnek a csatatéren. 

Arról egyébként megoszlanak a vélemények, valóban mikor indulhatnak meg az ukránok, Kijev már előre közölte, hogy nem várnak gyors sikert, mert a körülmények rendkívül nehezek, a környezet és az időjárás sem engedi meg, hogy nagyszabású tanktámadásokat hajtsanak végre, így marad a módszeres felszámolása az ellenségnek, ami rendkívül lassú és időigényes. 

Traces of war in Ukrainian city of Kherson
Fotó: Anadolu Agency

Ráadásul komoly veszteségekkel jár ukrán részről is. 

A CNN értesülései szerint Moszkva gyorsan újabb ezer, az elmúlt hetekben besorozott katonát küldött Herszonba, hogy segítsék a védelmet. Az újonnan érkezőket azoknak a házaiban szállásolták el, akiket most kitelepítettek. 

A brit védelmi minisztérium szerint felmerül a kérdés, hogy a most odaszállított tartalékos katonák milyen állapotban vannak és mennyire tudnak majd hatékony ellenállást kifejteni a modern fegyverekkel ellátott ukránokkal szemben. 

 

 

 

 

csata orosz-ukrán háború Herszon kiürítés
Kapcsolódó cikkek