Közélet

Indul a csata: Putyin szerint evakuálni kell Herszont

Nincs ok arra, hogy a polgári lakosság is szenvedjen az orosz elnök szerint, pedig az orosz csapatok előszeretettel támadnak civil célpontokat.

A Herszonban maradt civileket evakuálni kell Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteki szavai szerint, miután arra nincs szükség, hogy a polgári lakosság is szenvedjen. A háború elején elfoglalt, az oroszok kezébe került legnagyobb ukrán városért folyó csata hamarosan megindulhat, ugyanakkor az erről szóló hírek már hetek óta terjednek, ahogy a város evakuálása is már tart egy ideje.

Ukrainian artillery unit members fire towards Kherson on October 28, 2022, outside of Kherson region, amid Russia's military invasion on Ukraine. (Photo by BULENT KILIC / AFP)
Fotó: Bulent Kilic / AFP

Csütörtökön a város közigazgatási központjáról az orosz zászló is lekerült, az oroszok által kinevezett vezetők pedig többször jelezték, hogy vissza kell vonulni a Dnyeper folyó keleti partjára. Azonban az előrenyomuló ukrán csapatok csapdára gyanakszanak, ezért nem kapkodják el a bevonulást a városba. Az orosz nemzeti egység napja alkalmából megszólaló Putyin pedig elárulta, hogy a korábban elrendelt mozgósítás keretében 318 ezren vonultak be az orosz hadseregbe, akik közül 49 ezren már a frontokon is vannak.

Az ukrán hadvezetés szerint hiába menekítik a lakosságot a városból, arról is érkeztek jelentések, hogy az orosz katonák civilbe öltözve várják érkezésüket. 

A város visszafoglalása kulcsfontosságú lehet az ukránok számára, hiszen az nem csupán a katonák morálját javíthatja, de Ukrajna szövetségesei számára is jelzést küldhet arról, hogy van esély arra, hogy Kijev megnyerje a háborút.

Erre azonban a napokban sort kell keríteniük az ukrán csapatoknak, ugyanis a közelgő tél beálltával a harci cselekmények jóval nehezebbé válhatnak majd. A herszoni offenzívát hónapokig lebegtette Ukrajna, majd szeptemberben közölték, hogy megindult az ellentámadás. Azonban a déli offenzíva könnyen lehet, hogy csak elterelés volt, hiszen ezt követően az ország északkeleti részén foglaltak vissza jelentős területeket az ukránok.

A déli fronton azonban a támadás így is tudott sikereket elérni, ám jóval lassabban haladt előre. A BBC beszámolója szerint ezen a területen minden egyes faluért ádáz harcok dúlnak, és az oroszoknak volt idejük a védelmi vonalak megerősítésére is. Ugyan a terület utánpótlását biztosító hidak megrongálása javít az ukrán offenzíva esélyein, ez arra nem volt elegendő, hogy az oroszok az észak-keleti területeken lezajlott módon meneküljenek a támadó sereg elől.

A folyó két partján elterülő Herszon feladása nem érdeke az oroszoknak még akkor sem, ha a folyó keleti partján kialakított védvonalak valószínűleg könnyebben képesek visszaverni a támadásokat. Azonban a közelmúltban Oroszországhoz csatolt régió központjának elvesztése mindenképp presztízsveszteséget jelente Moszkva számára.

 

Vlagyimir Putyin Herszon
Kapcsolódó cikkek