Idén ősszel is folytatódott a Volánbusz 2018 óta tartó modernizációs programja: decemberig száz darab Credobus Inovell 12 típusú autóbusz állt forgalomba országszerte – közölte a vállalat. 

Fotó: Volánbusz Zrt.

A járművek már jól ismert, megbízható típusnak számítanak – írja a közlemény –, hiszen 

csak ebből a típusból több mint 500 állt forgalomba az elmúlt években.

A Kravtex eddig összesen több mint 2400 autóbuszt adott át a közlekedési társaságnak, a mosonmagyaróvári-győri gyártású buszok részaránya a hatezer darabos flottában meghaladja a 40 százalékot.

A Credobus Inovell 12 típusú új autóbuszok az ország csaknem teljes területén, Bács-Kiskun (5 darab), Baranya (4) Borsod-Abaúj-Zemplén (15), Csongrád-Csanád (5), Fejér (8), Győr-Moson-Sopron (4), Hajdú-Bihar (11), Komárom-Esztergom (8), Nógrád (10), Pest (3) Somogy (4), Szabolcs-Szatmár-Bereg (13), Tolna (4), Vas (1) és Veszprém megye (5) helyközi-távolsági autóbuszvonalain álltak forgalomba. Az említett megyékben a Volánbusz járatain idén csaknem 400 millióan utaztak.

A Credobus Inovell 12 típusú buszok 73 utas egyidejű szállítására alkalmasak

(5 fő/négyzetméter állóhely kihasználással számolva), utastéri légkondicionálóval, kamerarendszerrel, egységes és modern fedélzeti utastájékoztatóval vannak felszerelve, az utasülések USB-töltőpontokkal és telefontartókkal is rendelkeznek. A normál padlós kialakításnak köszönhetően a hosszabb utaknál elengedhetetlen poggyásztér is az utasok rendelkezésére áll. Az autóbuszokat a minél kevesebb károsanyag-kibocsátás és a biztonságos üzemeltetés érdekében EURO6d előírásoknak megfelelő, hatékony dízelmotor hajtja. 

A járművek beszerzési értéke összesen mintegy nettó 6,5 milliárd forint.

A közlekedési vállalat 2018-ban indult jármű-fiatalítási programjában – az eddig lezárt beszerzések révén – több mint 1800 új és újszerű autóbusz állt forgalomba, és további mintegy 300 jármű érkezésére rendelkezik aláírt beszerzési megállapodással.