Az LVMH luxusipari cégcsoport elnök-vezérigazgatója, Bernard Arnault, aki jelenleg a világ leggazdagabb embere, a csoporthoz tartozó Dior divatmárka élére helyzte a lányát, Delphine Arnault-t. Ez a lépés része az LVMH felső vezetése átalakításának.

PARIS, FRANCE - OCTOBER 20: Delphine Arnault attends the FIAC 2021 - International Contemporary Art Fair : Press Preview at Grand Palais Ephemere on October 20, 2021 in Paris, France.
Delphine Arnault
Fotó:  Luc Castel / Getty Images

Delphine azt követően kapott esélyt a Dior vezetésére, hogy a márka korábbi fejét, Pietro Beccarit Arnault áthelyezte a csoporthoz tartozó másik márka, a Luis Vuitton vezérigazgatói székébe. A Financial Times arról írt, hogy a vezetőség átszervezése azt jelezheti, hogy a 73 éves Arnault hamarosan visszavonul a konglomerátum vezetésétől, és most az LVMH jövőjét meghatározó menedzsment kiépítését viszi véghez. Ezt támaszthatja alá, hogy 

az 55 éves Pietro Beccari a veterán Michael Burke igazgatót váltja a Louis Vuitton élén. 

Burke vezetése alatt a márka az LVMH csoporton belül a működési nyereség majdnem kétharmadát szállította. A Dior a cégcsoport második legerősebb zászlóshajója, így Beccarit az előléptetéssel az LVMH második emberének lehet tekinteni.

A mamahotelben élő fiatalok húzzák a luxusfogyasztást

Az Egyesült Államokban a 18–29 éves fiatalok fele még otthon lakik, és úgy költ, mintha nem lenne holnap. 1940 óta nem volt még ennyire otthon ragadt generáció Amerikában.

Beccari jelentős sikereket ért el a Dior élén. 

Mindössze négy év alatt sikerült tízmilliárd euróra növelnie a márka eladásait, és ezzel a növekedéssel az egyik legerősebb luxusmárkává változtatta a céget. 

A Diort most Arnault öt gyermeke közül a legidősebb, Delphine veszi át, aki eddig a Louis Vuitton vezérigazgató-helyettese volt. Arnault mondhatni dinasztiát épít az LVMH-ban, hiszen Delphine mellett három fia is a csoporton belül dolgozik.

PARIS, FRANCE - OCTOBER 04: (EDITORIAL USE ONLY - For Non-Editorial use please seek approval from Fashion House) Delphine Arnault, Nicolas Ghesquière, Antoine Arnault and a guest pose backstage prior to the Louis Vuitton Womenswear Spring/Summer 2023 show as part of Paris Fashion Week on October 04, 2022 in Paris, France.
Fotó: Marc Piasecki / WireImage / Getty Images

A Citi luxuselemzője, Thomas Chauvet szerint az LVMH sikerének titka, hogy Arnault rendkívül jól kezelte az utódlást a stratégiai szerepkörökben.

Ez az előre megtervezett stratégia kulcsfontosságú volt abban, hogy az LVMH el tudja érni azt a növekedést, amelyet az elmúlt húsz évben produkált. A mostani vezetőváltások is valószínűleg ennek a tervnek a részei

– mondta Chauvet.

Az LVMH sikereit az is hajtja, hogy az elmúlt évek világgazdasági nehézségei ellenére a luxustermékei iránt csak kismértékben esett a kereslet. 2022-ben a részvényeinek 

az értéke csupán 7 százalékot esett, miközben a versenytársak átlagosan 10 százalékos esést produkáltak 

írta a Financial Times. A kínai piac újranyitása 2023-ban várhatóan jelentős növekedést hozhat majd a vállalatcsoportnak.