A Samsung szokásához híven év elején dobta piacra a zászlóshajójának számító Galaxy S legújabb szériáját. Az S23, S23+ és az S23 Ultra veszi át a stafétát a 22-es sorozattól, amely az elmúlt évek legnagyobb újítását hozta be a Samsung kínálatába. Tavaly lépett váratlant a cég, és egybegyúrta a Galaxy Note és a Galaxy S sorozatot, hogy megszülethessen az S22 Ultra. 2023-ban nem volt ennyire innovatív a cég, és csak néhány ponton mert jelentősebb frissítésekkel előrukkolni.

Samsung Upgrades Cameras and Batteries on iPhone's Biggest Riva Samsung Electronics Co. Galaxy S23 smartphones during a media preview event in Seoul, South Korea, on Monday, Jan. 30, 2023. Samsung unveiled its latest iPhone-rivaling Android smartphones, improving the cameras, battery life and design with its new Galaxy S23 line. Photographer: SeongJoon Cho/Bloomberg via Getty Imagesl
Fotó: Getty Images

Az első és talán legfontosabb újítása a Samsungnak, hogy egy nagy lapáttal rádobott a készülékek árára. Nagyjából 25–40 százalékos drágulás figyelhető meg a sorozat három tagja között. A készülékek árai a beléjük pakolt tárhely mérete szerint változnak. Az S23 alapkészülék esetében a 410 ezer és a 440 ezer forintos darabok közül lehet választani, ezek a 128-256 gigabyte tárhelyű telefonok. Az S23+ árcédulája 525 ezer és 575 ezer forintot mutat, a tárhelyek itt 256, illetve 512 gigabyte-osak. 

Az igazán látványos drágulás viszont az S23 Ultránál figyelhető meg: kiviteltől függően 610 ezer vagy 790 ezer forintot kell a kasszánál hagyni.

Korábban az Apple is az áremelés mellett döntött az új iPhone-széria esetében, azonban ott a drágulás mértéke kisebb volt a bázishatás miatt. Látható, hogy a Samsung most már a teljes felzárkózás mellett döntött ezen a területen. 

Méregdrága lesz itthon az új iPhone

Nagyjából 450 ezer forintos áron indul az iPhone 14 termékcsalád Magyarországon, de a legdrágább modellje több mint 900 ezer forintot kóstál. A korábbi években megszokott Mini típust megszüntette az Apple, cserébe négy különböző modellt küld a boltokba. A standard típusok nem fejlődtek sokat az iPhone 13-hoz képest, a Pro és Pro Max viszont valóban forradalminak számít.

A Samsung Galaxy S23 Ultra készülék a 256 és az 512 gigabyte-os tárhely mellett 1 terabyte-os kivitelben is elérhető lesz. Az S23 széria február közepén kerül a boltokba.

Külcsín

A telefonok kialakításánál, az S23 és az S23+ esetében elsősorban a kameraház kialakításában történt némi változás. Az S22-estől eltérően már nem találjuk meg a kameraszigetet, hanem az objektíveket színben passzoló fémgyűrűk választják el a hátlaptól.

A telefonok előlapján egy 6,1 és egy 6,6 colos képátlójú AMOLED kijelzőt lehet találni. A méretek tehát maradtak az S22-es szintjén. A képernyő felbontása 1080 pixeles mind a két készülék esetében. A kialakításuk teljesen sík lett, a fényerejük 1300–1750 nites, a képfrissítési sebesség pedig eléri a 120 hertzet.

Belbecs

A két kisebb S23 kapott egy 12 megapixeles előlapi kamerát, egy 12 megapixeles ultraszéles látószögű kamerát és egy egy 50 megapixeles főkamerát, amelyet háromszoros optikai zoommal és akár harmincszoros digitális zoommal szereltek fel.

Az S23 és az S23+ között eltérést tapasztalhatunk az akkumulátor teljesítményben. Az alapkészülék 3900 milliamperes cellát kapott, amely nagyjából 22 óra folyamatos videólejátszást tesz lehetővé. Az S23+ egy 4700 milliamperes akkumulátort rejt, amely akár 27 óra videólejátszást is ki tud préselni magából. Mind a két készüléket a Snapdragon 8 Gen 2 processzor hajtja.

A Samsungot a csipkereslet hanyatlása sem zavarja

A mikrocsipek piaca megingott ugyan az elmúlt időszakban, de a Samsung ennek ellenére nem lassít, sőt: a kanyarban előzne.

Tartósság tekintetében az S23 és az S23+ a lehető legjobb víz- és porállósággal rendelkezik, IP68-as minősítést ért el.

A gyártó legfeljebb 1,5 méter mély és maximum 30 percig tartó édesvízi merítéssel tesztelte a készülékeket. A telefonokat armor alumínium keret védi, illetve Gorilla Glass Victus 2 üveget szereltek a kijelzőkre.

Természetesen mind a három típus 5G-képes.

Samsung Galaxy S23 Ultra

A kistestvérek után vizsgáljuk meg, hogy mit rejt az igazi sztár, az S23 Ultra. A telefon kialakításában szinte semmiben nem tér el a 22-es elődjétől, de a tervezők azért arra odafigyeltek, hogy az optikai lencsék annyival nagyobbak legyenek, hogy a tavalyi tokot ne használhassuk újra – erről a What Hifi szakportál írt.

Az Ultra készülék mérete 6,8 colos, a kijelző maximális felbontása 1440 pixel (Edge Quad HD+). A csúcsfényereje 1750 nit, az adaptív frissítési gyakoriság pedig rendkívül széles skálán, 1 és 120 hertz között mozog. Ahogyan arról már említést tettünk, 256-512 gigabyte-os tárhely mellett 1 terabyte-os kivitelben is elérhető lesz a telefon.

A kamerákat tekintve a szelfikamerát visszafogták az elődhöz képest. A 22-es készülékben még 40 megapixeles volt az előlapi kamera, idén viszont már csak 12 megapixelt pakolt bele a Samsung, viszont éjszakai portré és Super HDR funkcióval engeszteli ki a vásárlókat a cég.

Az ultraszéles látószögű kamera 12 megapixel, viszont 

a főkamera teljesítménye a duplájára, 200 megapixelre nőtt. 

Az optikai zoom háromszoros és tízszeres, a digitális zoom pedig százszoros felbontású.

Az S23 Ultra akkumulátora maradt a tavalyi darabhoz hasonlóan 5000 milliamperes, ami 26 óra videólejátszást tesz lehetővé.

A processzor és a külső védelmet biztosító felszereltség megegyezik a kistestvérek specifikációival. Különbség még a tavalyi Ultra modellhez hasonlóan az S Pen, mint tartozék.