A közlekedés biztonságát szolgáló, esetén értesítendő feliratú táblákat helyezett ki a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) Zrt. a vonalhálózata vasúti átjáróinak többségében – jelentette be a vasúttársaság.

Sopron, 2022. január 24.A Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV), Stadler FLIRT típusú személyszállító vonata indul Győr felé a vasúttársaság soproni páyaudvaráról. A GYSEV 1872-ben kiadott engedély-okmánya rendelkezett arról, hogy vasútvonal épüljön Győrtől Sopronon át egészen Ebenfurtig. A soproni állomás 1876-ban létesült a GYSEV új állomásaként. A világháborúban elpusztított és azután csak hellyel-közzel helyreállított régi felvételi épületet lebontották és helyére Szántó Gyula építész tervei alapján modern vasútállomás létesült, melyet 1977-ben adtak át és 2020-ban teljesen felújították (jobbra). A városi vasútállomásnak kitüntetett szerepe van, hiszen nemcsak, hogy Sopronban van a vasúttársaság székhelye, de Budapesten kívül ez az egyetlen város az országban, ahonnan vonattal Bécsbe és Pozsonyba is el lehet jutni.
A vasúti átjárókban figyelmeztet a közlekedésbiztonságra a GYSEV.
Fotó: Baranyai Balázs / MTI

A közlemény szerint baleset, egyéb rendkívüli esemény vagy vasúti hiba észlelésekor a bejelentő hívása alapján a vasúttársaság munkatársai pontosan be tudják azonosítani az érintett vasúti átjárót, majd az elhangzott információk segítségével felmérik a helyzet súlyosságát, és azonnal intézkedni tudnak.

Ha szükséges, leállítják a vasúti forgalmat az érintett szakaszon, illetve értesítik a rendőrséget, a mentőket vagy az elhárítóegységeket.

A hívások akkor is hasznosak, ha valaki a sorompó meghibásodását jelenti be.

A társaság „Ne történjen baleset! De ha mégis bekövetkezik, legyünk tisztában azzal, hogy mit kell tennünk” mottóval indított kampányt, hogy felhívják az emberek figyelmét a zöld színű táblákra.

A GYSEV Zrt. teljes vonalhálózatán jelenleg 270 vasúti átjáró található, ezek többségében kihelyezték a sorompó azonosítószámát is tartalmazó információs táblákat.