Az Adidas arra kérte az Egyesült Államok szabadalmi és védjegyhivatalát, hogy utasítsa el a Black Lives Matter („a fekete életek számítanak”) új védjegyének bejegyzését, amely szintén három párhuzamos csíkot tartalmaz, azzal érvelve, hogy 

a fekete politikai csoport új megjelenése túlságosan hasonlít a német óriáscég dizájnjára. 

KANSAS CITY, KS - SEPTEMBER 02: A Black Lives Matters and Adidas Cobranded shirt on and SKC mannequin on display prior to the match between Sporting Kansas City and FC Dallas on Wednesday September 2, 2020 at Childrens Mercy Park in Kansas City, KS.
Fotó: Getty Images

Az Adidas hétfői beadványában közölte, hogy 

a Black Lives Matter Global Network Foundation sárga csíkos dizájnja zavart kelthet a közvéleményben. 

A Telegraph beszámolója szerint a szervezet 2020 novemberében nyújtotta be a védjegy iránti kérelmet, amely lefedte a sárga háromcsíkos dizájnt, amelyet számos terméken, köztük ruházaton, kiadványokon, táskákon, karkötőkön és bögréken kívántak használni.

A sportruhamárka azzal érvelt, hogy 

a vásárlók azt gondolnák, hogy a Black Lives Matter dizájnnal rendelkező termékek az Adidashoz kapcsolódnak. A német gyártó közlése szerint a cég már 1952-től használta a három csíkos logóját, és a dizájn azóta „nemzetközi hírnévre és óriási közismertségre” tett szert. 

 

Az Adidas 2008 óta több mint 90 keresetet nyújtott be eddig, és több mint 200 egyezségi megállapodást írt alá a háromcsíkos védjeggyel kapcsolatban, derül ki a cég által Thom Browne tervező divatháza ellen indított perből származó bírósági dokumentumokból. 

A Black Lives Matter alapvetően a rendőri brutalitás ellen szerveződött meg 2020 nyarán, majd George Floyd halálát követően ismét felerősödött a szervezet működése. Az Egyesült Államokban a színes bőrű Floydot egy rendőri intézkedés során a földre teperték, ezt követően egy rendőr hosszú percekig a nyakán térdelt, a kényszerintézkedésben a férfi meghalt. Az esetről készült videófelvétel később az egész világot bejárta, tiltakozásokat, összecsapásokat váltva ki a rendőri brutalitás miatt.