A magyar Cinema City testvérvállalata, az amerikai Cineworld még 2022 szeptemberében jelentett csődöt, miután a vendégek nem tértek vissza a mozitermekbe a járványvédelmi intézkedést feloldása ellenére sem. A csődeljárás keretében szóba került, hogy a kanadai Cineplex felvásárolná a vállalat amerikai egységeit, azonban a Cineworld közölte, hogy nem értékesítik a mozikat, hanem más megoldást keresnek a forrásszerzés érdekében.

Poole,Dorset,UK October 04, 2020 Cineworld cinema at Tower Park: Company plans to shut down UK screens putting nearly 5,500 jobs at risk
Fotó: Shutterstock

A cég az Egyesült Államok mellett Nagy-Britanniában és Írországban leállította a mozik értékesítését.

A Cineworld csoport, amelynek világszerte nagyjából 750 mozija van, tavaly ősszel kért csődvédelmet az Egyesült Államokban. A vállalatnak körülbelül 5 milliárd dollár az adóssága, jelenleg ennek az átszervezése zajlik. A cég arra törekszik, hogy 2023 első felében kilábaljon a csődből. A szerkezetátalakítás részeként a Cineworld 1,5 milliárd dollár hitelt, illetve még 800 millió dollárnyi tőkét tervez bevonni – írta meg a The Guardian.

A hazai Cinema City-mozikat nem érinti az amerikai testvércég esetleges csődje

A Cineworld továbbra is jelentős adósságokkal küzd, ezért a társaság fontolóra vette, hogy csődöt jelent az Egyesült Államokban. A Cineworld Group az anyavállalata a legnagyobb hazai moziláncnak, a Cinema Citynek. Kérdésünkre a CC Magyarország kommunikációs vezetője elmondta, hogy az amerikai testvércégük problémái a hazai filmszínházakat nem érintik.

Az indoklás szerint az Egyesült Királyságban működő Picturehouse láncra nehezen talált vevőt és elfogadható ajánlatot a Cineworld, ezért döntöttek az Egyesült Államokban működő, illetve a nagy-britanniai és az írországi egységek megtartása mellett. 

Ezeken az országokon kívül továbbra is várják az ajánlatokat az további vállalkozásokra.

A hitelezőinkkel kötött megállapodás az üzletünkbe vetett bizalmat jelenti, és jelentősen előremozdítja a Cineworldöt hosszú távú stratégiájának megvalósításában a változó szórakoztató környezetben

– mondta a Cineworld vezérigazgatója, Mooky Greidinger. Hozzátette, hogy a tavalyi problémás év után már látják a nézők visszatérését a mozikba, így érzik, hogy folytatniuk kell a munkát. Szerintük az elmúlt néhány hónapban vászonra került kasszasikerek a moziipar talpra állását jelentik.

A Cineworld árfolyama 2022-től