Több mint 51 milliárd forintos nettó árbevételt ért el a Cetin Hungary Zrt. 2022-ben – erről az integrált távközlési infrastruktúra-szolgáltató számolt be kedden. A cég vezérigazgatója, Kübler-Andrási Judit azt mondta, hogy ez éves bázison mintegy 12,5 százalékos emelkedést jelent.

Mobile,Communication,Tower,During,Sunset,From,Above.,(high,Iso,Image)
Mobile communication tower during sunset from above. (high ISO image)
Fotó: Shutterstock

Mit kell tudni a Cetin Magyarországról?

A Cetin a PPF és a PPF Telecom csoport tagja. A PPF Group egy nemzetközi befektetési csoport, amit 1991-ben a Cseh Köztársaságban alapított Petr Kellner. Az üzletember 2021-ben tragikus szerencsétlenségben, helikopterbalesetben meghalt, de a mostanra 42 milliárd eurós eszközvagyont kezelő, a pénzügyi szolgáltatási, a távközlési, a média-, az ingatlan-, a gépgyártás és a biotechnológiai szektorban érdekelt csoport továbbra is családi kézben van. Európában, Észak-Amerikában és Ázsiában 25 országban működik 78 ezer alkalmazottal.

A Magyarországon kívül Csehországban, Bulgáriában és Szerbiában működő Cetin csoport bevétele (a csehországi nemzetközi tranzitforgalmat nem számítva) 2022-höz képest 10,8 százalékos növekedéssel elérte a 889 millió eurót. Az EBITDA (kamatok, adózás, értékcsökkenés és amortizáció előtti eredmény) 4,8 százalékkal, 631 millió euróra nőtt. A magyar Cetin körülbelül 200 főt foglalkoztat, legnagyobb ügyfele a Yettel Hungary. De mellette több távközlési vállalatnak, illetve komplex távközlési infrastrukturális megoldásokat igénylő vállalkozásoknak nyújt szolgáltatásokat. 

A cég mintegy négyezer bázisállomást, továbbá az ezeket összekötő teljes átviteltechnikai hálózatot (mikróhullám, optika, DWDM, IPMPLS hálózatok), valamint az ezek kiszolgálását biztosító 10 adatközpontot és annak IT infrastruktúráját tulajdonolja és üzemelteti. A Cetin mindezt mint szolgáltatást nyújtja a stratégiai tervezéstől a kivitelezésen át egészen az üzemeltetésig.

Mi történt 2022-ben a Cetinnél?

Az előző év végéig az országos mobil infrastruktúránk közel 50 százalékát (1950 állomást) korszerűsítettek, ezek negyedét pedig a legújabb nagy kapacitású 5G technológiával látták el. 

Így összesen a bázisállomásaik mintegy 15 százaléka 5G-képes.

Ennek kiszélesítésére látszik igény, az arányt 2023-ban 23 százalékra emelnék. Ugyanakkor jelezték azt is, hogy az 5G-s országos lefedettség csak úgy jöhet létre, ha az állam a cél érdekében rendelkezésre bocsát ösztönzőket és támogatásokat. Ennek hiányában ugyanis számos helyszínen nem lehet gazdaságosan és felhasználói oldalról megfelelő áron kiépíteni a szükséges hálózatot. Mindenesetre a Cetin az MVM NET Zrt.-vel közösen több mint fél évig tartó 5G kiscellás tesztprojektet bonyolított le egyrészt Kecskemét belvárosában, másrészt a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. területén. 

Ezen felül szolgáltatófüggetlen beltéri antennarendszer építettek ki rádiós „vakfoltnak” minősülő területeken. Az irodaházakban, gyárakban, sportközpontokban és kiemelt városi csomópontokon is alkalmazott technológia lehetővé teszi, hogy a hálózatelérési szempontból kedvezőtlen tulajdonságú épületekben tartózkodók is olyan hang- és adatkapcsolattal rendelkezzenek, akár egy nagyvárosban. Ilyen megoldást valósítottak meg

  • a csurgó-völgyi Minaro Hotel Tokaj MGalleryben,
  • a szántódi Mövenpick BalaLand Hotel Lake Balaton komplexumban, 
  • a gödi Samsung SDI gyárban.

Továbbá három településen – Gyálon, Dunaharasztiban és Érden – azt is tesztelték, hogy a bázisállomások villamosenergia-ellátása milyen hatékonysággal oldható meg helyben termelt zöldenergia használatával.

Pörög az adatforgalom és ez zabálja az energiát

Kübler-Andrási Judit arról is beszélt, hogy az energiahatékonyság és a fenntartható energiaellátás a távközlési infrastruktúrákban, különösen a bázisállomásokon és az adatközpontokban egyre kritikusabbá válik, hiszen évről évre folyamatosan sok tízszázalékkal növekszik az adatforgalom. Emiatt az aktuális energiapolitikai környezetet és ösztönzőket figyelembe véve folyamatosan vizsgálják, hogyan csökkenthetik a fajlagos energiafogyasztást. Erre a válasz, hogy az adatközpontoknál és a bázisállomásainknál 

  • nagyobb léptékű napelemes megoldásokkal, 
  • energiatárolással, 
  • intelligens rádiós hozzáférési hálózati eszközök energiatakarékos funkcióinak bevezetésével 
  • vagy intelligens hűtési megoldásokkal 

a Cetin 2023-ban 5,56 gigawattórával, azaz több mint 2200 átlagos háztartás éves fogyasztásával kívánja csökkenteni az energiaszükségletet.

A hálózati modernizációval szintén jelentős, egységnyi adatforgalomra vetítve mintegy 20 százalékos hatékonyságnövekedést eredményez. De ezzel együtt is azt vállalják, hogy az idén év végére átlagosan 25 százalékkal növelik a rádió-hozzáférési hálózat kapacitását. Ennek biztosítása érdekében 2023-ban több mint 29 milliárd forint értékű beruházást terveznek. Ugyancsak az év végéig újabb 1250 bázisállomás felújítását tervezik, így a hálózatuk 80 százaléka, összesen 3200 bázisállomás átesik a korszerűsítésen. A Cetinnek szintén szándéka, hogy az 5-7 legnagyobb hazai ingatlanbefektető, tervező, kivitelező céggel partnerségi megállapodást kössön, hogy a távközlési hálózat kialakítása már a nagy építési projektek megvalósulása során megtörténhessen, ne pedig később kelljen ezt pótolni.