Cégvilág

A Mercedes-tulajdonosok hamarosan beszélgethetnek is az autójukkal

A ChatGPT ugyanis telepíthető lesz a német autógyártó egyes járműveire.

Péntektől egyes amerikai Mercedes-tulajdonosok már beszélgethetnek is az autójukkal, miután a német autógyártó járműveire feltelepíthetik a ChatGPT-t – közölte csütörtökön a vállalat.

A ChatGPT-t arra a 900 ezer járműre kérhetik, amelyek fel vannak szerelve a Mercedes MBUX nevű rendszerével, és a telepítést a Mercedes alkalmazásával vagy hangvezérléssel kell kérni – derül ki a tájékoztatásból, amelyben arról is beszámoltak, hogy egyelőre három hónapos tesztidőszak következik, ezalatt az autógyártó megfigyeli, hogyan használják a sofőrök a rendszert.

Riga,,Latvia,21,July,2021,Limousine,Transfer,Chauffeur,Driving,Luxury
Fotó: North Monaco

A Mercedes szerint a ChatGPT természetesebben hangzó válaszokat adhat, mint a cég korábbi rendszerei, és lehetővé tenné, hogy a sofőrök iránymutatást kérjenek az autótól, vagy épp más kérdéseket tegyenek fel neki. Az autógyártó korábban számos funkciót tett elérhetővé hangvezérléssel, például az ülésfűtés bekapcsolását.

Mindez jó üzleti lehetőséget jelenthet a ChatGPT-be fektető Microsoftnak, miközben a saját hangvezérlésű rendszerét, az Alexát a járműiparban elterjeszteni szándékozó Amazon terveit keresztülhúzhatja – írja a Reuters.

A Mercedes felhívja a figyelmet, hogy ezentúl nem csupán utasításokat adhatnak a tulajdonosok az autójuknak, de beszélgethetnek is vele. A Microsoft külön blogbejegyzésében pedig azt írta, hogy 

az együttműködés eredményeként idővel az autónk éttermi asztalt vagy mozijegyet is foglalhat számunkra. 

Tekintve, hogy a Mercedes az önvezető technológia területén is az élen jár, nem vagyunk messze attól, hogy a Knight Rider legendás autója, KITT valósággá váljon.

A ChatGPT járműipari hasznosítását a General Motors – a KITT-et mintázó Pontiac Trans Am márkájának birtokos – is vizsgálja a Microsofttal együttműködve – közölte még márciusban az amerikai gyártó.

 

ChatGPT hangvezérlés autó Mercedes Microsoft
Kapcsolódó cikkek