Az Apple részvénye szerdán rekordmagasságba emelkedett, és a küszöbén áll annak, hogy a napot első alkalommal 3 ezermilliárd dollár feletti piaci értékkel zárja – írta a Reuters.

US-ECONOMY-STOCKS-APPLEThis illustration photo taken on May 24, 2021 shows the Apple stock market ticker symbol AAPL displayed on an iPhone screen and reflected in the logo of an iMac computer in Los Angeles. (Photo by Chris Delmas / AFP)
Fotó: AFP

Az iPhone-gyártó részvényei 1 százalékkal, 189,90 dollárra emelkedtek, ami az árfolyam eddigi legmagasabb értéke, a vállalat tőzsdei kapitalizációja pedig nagyjából 2,97 ezermilliárd dollárra emelkedett.

Az Apple tőzsdei értéke legutóbb 2023. január 3-án rövid időre 3 ezermilliárd dollár fölé emelkedett a napon belüli kereskedésben, mielőtt az ülést alig e határ alatt zárta.

A világ legértékesebb vállalatát képviselő részvények legutóbbi emelkedése a Wall Street számos technológiai jellegű, nehézsúlyú vállalatának idei erősödését követi, mivel a befektetők abban bíznak, hogy a Fed hamarosan véget vet a kamatemelési kampányának, és a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőségekkel kapcsolatban is nagy az optimizmus.

Az Apple 2023-ban 46 százalékot ugrott, míg az Nvidia 185 százalékot, és ezzel az első olyan csipgyártó lett, amelynek tőzsdei értéke meghaladja az ezermilliárd dollárt. A Tesla és a Meta értéke is több mint kétszeresére nőtt idén, a Microsoft pedig 40 százalékos növekedést tapasztalt.

Az Apple legutóbbi, májusi negyedéves jelentése azonban csökkenést mutatott a bevételben és a nyereségben, bár még így is felülmúlta az elemzői várakozásokat. A részvény-visszavásárlások folyamatos hatásaival együtt ezek a pénzügyi eredmények megerősítették a befektetők körében, hogy az iPhone-gyártó biztonságos befektetésnek számít a globális gazdasági bizonytalanság idején.