A 2024 márciusában életbe lépő uniós digitális monopóliumellenes szabályok jelentős hatással lehetnek a legnagyobb technológiai cégek működésére. 

Kumamoto,,Japan,-,Feb,20,2020,:,Apple,Logo,With
Fotó: Shutterstock

Az új szabályok értelmében a platformoknak jó néhány szabálynak meg kell felelniük:

például nem telepíthetnek előre bizonyos alkalmazásokat és nem részesíthetik előnyben saját szolgáltatásaikat. 

A cégek korlátozásokkal szembesülnek a személyes adatok szolgáltatások közötti összeköttetésével kapcsolatban is, továbbá a felületeiken engedélyezniük kell harmadik fél fizetési rendszereit, valamint azt, hogy a felhasználók alternatív online áruházakból töltsenek le alkalmazásokat a telefonjukra – írja a Bloomberg

A piacvezető online platformok, köztük az Amazon.com, az Apple, a Meta, a Google, a Microsoft, a Samsung Electronics és a Bytedance már értesítette az EU-t arról, hogy megfelelnek az úgynevezett kapuőri besoroláshoz szükséges küszöbértékeknek, amelyek között szerepel az is, hogy legalább 7,5 milliárd eurós (8,2 milliárd dollár) árbevételük legyen az Európai Unióban vagy legalább 75 milliárd eurós piaci kapitalizációt mutassanak fel. 

A kapuőrplatformként való kijelölést követően a bizottságnak meg kell erősítenie, hogy az egyes vállalatok milyen konkrét szolgáltatást nyújtanak, és hogy az adott szolgáltatás a trösztellenes szabályok hatálya alá tartozik-e. A minősítéshez a központi platformszolgáltatásoknak több mint 45 millió havi aktív végfelhasználót és évi több mint 10 ezer aktív üzleti felhasználót kell felmutatniuk az unióban. 

Nem csökkentett eléggé árat a Microsoft, az EU vizsgálatot indíthat

Az Európai Bizottság nagyobb árcsökkentésre tart igényt az Office csomag esetén annál, mint amit a Microsoft felajánlott.