Az uniós szabályozó hatóságok hivatalosan is vizsgálatot indíthatnak a Microsofttal szemben, miután a céggel folytatott korrekciós intézkedésekről szóló tárgyalások a jelek szerint akadályba ütköztek – írja a Reuters.

New,York,,Usa,-,September,6,,2019:,Microsoft,Company,Logo
New York, USA - September 6, 2019: Microsoft company logo on facade of brand store on 5th avenue in manhattan
Fotó: Anton Gvozdikov / Shutterstock

A rivális Slack 2020-ban versenytorzítónak ítélte a Microsoft azon gyakorlatát, hogy az Office csomag használatával a vállalati vevők eszközeire automatikusan települt a Teams videókonferencia- és üzenetküldő alkalmazás is, és emiatt az európai szabályozó hatóságokhoz fordult. 

A panasz után a Microsoft felajánlotta, hogy csökkenti a Teams üzenetküldő alkalmazást nem tartalmazó Office termékének árát, az Európai Bizottság azonban nagyobb árcsökkentésre tart igényt annál, mint amit az amerikai szoftveróriás által felajánlott. 

Az Európai Bizottság egy évtizede már lefolytatott egy trösztellenes vizsgálatot a Microsoft ellen. A Bizottság akkor úgy vélte, hogy a vállalat piaci erőfölényével visszaélve arra ösztönözte a Windows-felhasználókat, hogy a cég azóta megszűnt Internet Explorer böngészőjét használják, és a gyakorlatával részben kiszorította a versenytársait. Az ügy megegyezéssel zárult, amiben a Microsoft lehetővé tette a felhasználóknak, hogy választhassanak a különböző böngészők közül. Mivel azonban a vállalat nem tartotta be az ígéretét, az uniós intézmény végül 561 millió eurós bírságot szabott ki rá.