Semmilyen kár nem éri a Libri kisebbségi részvényeseit a Mathias Corvinus Collegium (MCC) tulajdonszerzése következtében, mivel a vevő a 60 napos törvényi határidőn túl is elfogadja a kisrészvényesek esetleges eladási szándékát, és természetesen piaci árat fizet a részvényekért – közölte csütörtökön az MCC.

Gyor Hungary 06 30 2019:The front of a Libri bookstore. Libri Kiadó was founded in Budapest in August 2011. One of the largest retail bookseller in Hungary.
Fotó: Shutterstock

Az MCC Alapítvány közvetett leányvállalata, a Libri-Bookline-ban minősített többségi befolyást szerzett Axialis Holding a megvásárolt cég valamennyi ezzel élni kívánó részvényesétől piaci értéken, a törvények által megszabott módon megvásárolja társasági részesedését. 

Ezzel a többségi részvényes maradéktalanul eleget tesz törvényi kötelezettségének, sőt a jogszabályban meghatározott 60 napos határidőn túl érkező kérelem esetén is kész piaci értéken megvásárolni bármely részvényes részesedését. 

A kisebbségi részvényeseket tehát semmilyen kár nem éri. Az MCC többségi tulajdonszerzésével nem érintett fennmaradó részvények többsége tekintetében a részvényesek már jelezték eladási szándékukat.

„Az MCC mint Közép-Európa legnagyobb tehetséggondozó intézménye és tudásbázisa hisz a magyar könyvpiacban, a könyvek erejében és a kultúrában. Ezért is döntött úgy, hogy a Libri vállalatcsoportban többségi tulajdont szerez, és elkötelezett, tőkeerős tulajdonosként hosszú távon garantálja a magyar könyv jövőjét” – tette hozzá az alapítvány.