Az Adidas vezérigazgatója, Bjorn Gulden védelmébe vette Kanye Westet egy podcastben, kifejtve, hogy 

az ellentmondásos rapper nem gondolta komolyan antiszemita kijelentéseit. Az Adidas ezeket korábban elfogadhatatlannak, gyűlölködőnek és veszélyesnek nevezte.

A Ye néven is ismert előadóval az Adidas tavaly októberben a botrányos kijelentések után szakította meg együttműködését, mondván, azok sértik a vállalat sokszínűségen, befogadáson, kölcsönös tiszteleten és méltányosságon alapuló értékeit.

COMBO-US-GERMANY-ADIDAS-KANYE-SPORTS(COMBO) This combination of pictures created on October 25, 2022 showsKanye West attending the 2020 Vanity Fair Oscar Party in Beverly Hills  on February 10, 2020 and the Logo of German sports equipment maker Adidas on a shop in Munich, southern Germany, on March 10, 2021.. German sportswear giant Adidas said October 25, 2022 it was ending its partnership with Kanye West after a series of anti-Semitic outbursts by the controversial rapper. (Photo by Jean-Baptiste Lacroix and CHRISTOF STACHE / AFP)
Fotó: AFP

Gulder szerencsétlennek nevezte a történteket, hiszen emiatt az Adidas elvesztette a rapperrel kötött megállapodást. A Yeezy márka beszüntetésével évi 1,2 milliárd eurós forgalmat és 500 millió eurós nyereséget vesztett el az Adidas. Nyáron a sportszergyártó elkezdte értékesíteni a fennmaradó Yeezy-készleteket, hozzátéve, hogy a bevételt jótékonysági szervezeteknek adják, mégpedig olyanoknak, amelyek az antiszemitizmus és a gyűlöletbeszéd ellen küzdenek.

Az Adidas dolgozói később olyan vádakkal is előálltak, hogy a cégvezetés figyelmen kívül hagyta West problémás viselkedését, például hogy 

a híresség pornót vetített munkahelyi értekezleteken, vagy épp volt felesége, Kim Kardashian ledér fotóit osztotta meg az Adidas dolgozóival. 

Egykori dolgozók szerint a menedzserek tisztában voltak West problémás viselkedésével, ám szemet hunytak felette. Az előadó éveken át húzódó sértegetéseit, vulgáris ömlengéseit a stábnak tűrnie kellett – írja a Financial Times.

Az Adidas későbbi belső vizsgálata a legsúlyosabb állításokra nem talált bizonyítékot, ám részben nem megfelelő viselkedést is feltárt. 

Gulden szerint West antiszemita kijelentései csupán egy kreatív elme megnyilvánulásai. Hozzátette azonban, hogy azok nem jók. Később Gulden – aki a botrány után érkezett az Adidashoz a Pumától – közleményben tudatta, hogy megfelelőnek tartja a sportszergyáró döntését a szakítás kapcsán, és a cég hozzáállása nem változott.