Lehet valakinek otthona a világháló, az embert az otthonában is meglopják, ha tehetik: erre példa a negyedik leggazdagabb magyar, Gattyán György esete, akinek 2001-ben alapított Docler Holding nevű „multidiszciplináris” vállalata az egyik legjelentősebb magyar kézben lévő internetes cég. Egyébként a LiveJasmin elnevezésű szexkamera-szolgáltatás alapítója is, a vagyonát 366 milliárd forintra becsülik.

Gattyán GyörgySzékesfehérvár, 2020. május 7.
Gattyán György, a Docler cégcsoport alapító-tulajdonosa a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központban tartott adományátadáson 2020. május 7-én. Hatvan teqballasztalt kaptak adományként magyarországi gyermekotthonok a Docler cégcsoport felajánlásaként.
MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Az ügy, amelyet a Blikk tárt fel, nem friss, már lassan fél éve folyik a nyomozás a lap név nélkül nyilatkozó informátora szerint. Az történt, hogy egy vásárlás során bűnözők szerezték meg az üzletember bankkártyájának adatait. Egy milliárdos kártyája pedig különösen vonzó zsákmány, ha jelentős pénzt lehet róla leszedni limit nélkül, és ebben az esetben erről volt szó.

A kártyát az inkriminálódott esetben nem is maga Gattyán György, hanem egy felhatalmazással bíró munkatársa használta, hogy eszközöket, pipereholmikat rendeljen a hálón. Az adatokhoz egy magyar és ukrán bűnözőkből álló csoport fért hozzá, akik ezután a számláról nem kevesebb, mint 50 millió forintot nyúltak le. 

A lap információi szerint pénzmosás alapos gyanújával indult nyomozás, több embert a feltételezett csalók közül már azonosítottak, illetve őrizetbe is vettek.

Gattyán György csalás áldozata lett – ezt megerősítette a lapnak Nemes Tamás, a Docler kommunikációs vezetője is, részletekről azonban nem kívánt beszélni, nehogy ezzel ártson a még mindig folyó nyomozásnak. Magánemberként tette hozzá: itthon és külföldön is egyre gyakoribbnak tűnnek a csalási kísérletek, és a tanulság, hogy érdemes vigyázni az adatainkra.

Üzleti akadémiát alapít a pornómilliárdos

Egymilliárd forintos kezdőalappal indított vállalkozói akadémiát Gattyán György. Az akadémia előadói között van többek Bojár Gábor, a Graphisoft alapítója és Heller Gábor, a Bónusz Brigád társalapítója is.