Belsős információk szerint Szaúd-Arábia korai tárgyalásokat folytat az amerikai Tesla elektromosautó-gyártóval egy új üzem létesítéséről az olajkirályságban – írta a The Wall Street Journal.

An aerial view shows the Tesla Fremont Factory in Fremont, California on February 10, 2022. Tesla can hardly make enough electric vehicles to meet booming demand, but behind the world's most valuable auto brand is its troubled California factory that makes most of those cars. The Fremont plant near San Francisco has seen a spate of sexual harassment lawsuits, years of racism allegations -- including a California civil rights agency complaint this week -- and even a murder last year (Photo by JOSH EDELSON / AFP)
Fotó: AFP

A jelentés néhány órával azután érkezett, hogy Recep Tayyip Erdogan törög elnök felkérte Elon Muskot, a cég vezérigazgatóját, hogy a hazájában építse fel a következő gyárát; és egy nappal azután, hogy a Tesla-vezér Kaliforniában Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel hasonló ügy miatt találkozott.

Az EV-gyártó kegyeiért nagy a verseny, a szaúdiak pedig azzal udvarolnak, hogy a Teslát nagy mennyiségű ritkaföldfémek és más ásványi anyagok beszállításával támogatnák nemzetközi szinten, amelyekre nagy szükség van az elektromos járművek előállításában.

Az Öböl menti ország ezeket elsősorban afrikai partnereitől, köztük a Kongói Demokratikus Köztársaságból szerezné be, ahol cserébe a pénzügyi gondokkal küzdő bányaprojekteket finanszírozná a Trafigura nyersanyag-kereskedőn keresztül.

Szaúd-Arábia egyre inkább arra törekszik, hogy a gazdaságát leválassza az olajról, és egy színesebb portfóliót építsen ki, amely biztosíthatná a jövőben az ország stabilitását.

Musk májusban jelentette be, hogy a Tesla valószínűleg 2023 végéig jelölné ki az új gyár helyszínét, ami miatt a vezérigazgató az utóbbi hónapokban több országot is meglátogatott. Az autógyártónak hat üzeme van, egy hetedik Észak-Mexikóban épül, és Musk abban bízik, hogy az új helyszín bejelentésének idejére fog elkészülni. 

A Tesla célja, hogy 2030-ra évi húszmillió járművet adjon el, szemben a 2022-es közel 1,3 millióval.

Érdekes módon Szaúd-Arábia állami vagyonalapja a Lucid Group többségi befektetője, amely egyike azon EV-startupoknak, amelyek a Tesla iparági dominanciáját próbálják megtörni az Egyesült Államokban.

A vezérigazgatók fizetésemelésével érvelnek az autógyári sztrájkolók

Az amerikai autógyáraknál különösen gigantikus a szakadék a munkások és a vállalatvezetők juttatásai között.