A Tesla új üzemet fog építeni Mexikó északi részén, Monterrey városában, amivel az elektromos járműgyártó az Egyesült Államokon kívüli terjeszkedését akarja megalapozni. Az országgal kötött üzlet értéke elérheti az 1 milliárd dollárt – írta a Reuters.

09 October 2021, Brandenburg, Grünheide: A Tesla Model Y is seen in a production hall of the Tesla Gigafactory during the open day. In Grünheide, east of Berlin, the first vehicles are to roll off the production line from the end of 2021. The US company plans to build around 500,000 Model Ys here every year.
Fotó: Patrick Pleul/Getty Images

Az egész Tesla vállalat Mexikóba érkezik és egy óriási gyárat fognak építeni, az akkumulátorfejlesztésről szóló közös beruházásunkról pedig továbbra is tárgyalunk 

– jelentette be Andres Manuel Lopez Obrador, az ország elnöke.

A kezdeti beruházás értéke körülbelül 1 milliárd dollár lesz, a további fázisok alatt azonban a kiadások akár a 10 milliárdot is elérhetik.

A Tesla árfolyama 1 éves
 

A Monterreyben felépülő üzem bejelentése végleg eloszlatta azokat az aggodalmakat, miszerint a terület vízhiánya miatt a beruházás csak komoly feltételek mellett jönne létre. A hírek lendületet adnak Mexikónak, amely azon dolgozik, hogy a koronavírus-járvány miatt Ázsiából Észak-Amerikába visszatérő befektetések új központjává váljon, ezzel jelentősen megnövelve a hazai fejlesztéseket.

Mexikó 2022-ben az évek óta legmagasabb közvetlen külföldi befektetést könyvelhette el, mivel a vállalkozások kihasználták az alacsonyabb költségű és képzett munkaerőt, valamint az USA-val kötött szabadkereskedelmi megállapodást, amely az országot az autóipar globális központjává tette.

Az Egyesült Államokba szállított, mexikói gyártású elektromos autók az iparági tisztviselők szerint jogosultak a Biden-kormány által az elektromos autók elterjedésének ösztönzésére nyújtott támogatásra. A vállalatnak az USA-n belül Kaliforniában és Texasban, Németországban Berlinben, valamint Kínában Sanghajban vannak autógyárai.