A TikTok közösségi felület több mint 500 ezer videót és 8 ezer élő közvetítést távolított el platformjáról az izraeli–palesztin konfliktussal kapcsolatban, mert megsértették a közösségi oldal felhasználói irányelveit – közölte blogjában a közösségi médium, amelyet az MTI szemlézett.

Tiktok - Social Media - Photo Illustration
TikTok displayed on a smartphone with TikTok Icon seen in the background, in this photo illustration. On 18  September 2023, in Brussels, Belgium.  (Photo illustration by Jonathan Raa/NurPhoto) (Photo by Jonathan Raa / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
A TikTok őrületes ütemben nyirbálja a feltöltött videókat.
Fotó: Jonathan Raa / AFP

Az izraeli háború október 7-i kitörése óta eltelt héten a TikTok megnövelte az arabul és héberül tudó tartalmi moderátorainak számát, és továbbfejlesztette a nem kívánt tartalmakat automatikusan kiszűrő programját is. A közlemény szerint a TikTok továbbra is együttműködik a tényellenőrző szervezetekkel, amelyek ötven nyelven ellenőrzik a platformon megjelenő tartalmakat. A közösségi médium elve alapján ha nem vezet egyértelmű eredményre az ellenőrzés, akkor „nem hitelesítettnek” minősítik az adott közlést, amely megosztható marad, de nem kerül a felhasználóknak személyesen ajánlott hírfolyamba. 

Ezenkívül megszigorították az élő közvetítések és bizonyos címkék (hashtag) használatát is.

A vállalat azután hozta nyilvánosságra döntését, hogy az a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályra hivatkozva csütörtökön emlékeztette a kötelezettségére, hogy akadályoznia kell felületein a jogsértő tartalmak, valamint az álhírek megjelenését.

Az unió korábban a többi közösségi platform üzemeltetőihez, így a Metához, az X-hez és a YouTube-hoz is hasonló üzenetet juttatott el, azt állítva, hogy erőszakot és álhíreket bemutató tartalmak árasztják el a közösségi oldalakat.

Az integráció felhívására a TikTokon kívül eddig a Meta és az X (korábbi Twitter) válaszolt. Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos ezzel kapcsolatban hétfőn Párizsban kijelentette, hogy 

Brüsszel nem tartja kielégítőnek az X több tízezer fiók eltávolításáról szóló válaszát, ezért mélyebb vizsgálatot indít az tulajdonában álló közösségi platform ellen.

 

Hatalmas bírságot kapott a TikTok

Az ír DPC a világ számos vezető technológiai vállalkozásának vezető szabályozó hatósága az unióban, mivel regionális központja Írországban található. A hatóság most a TikTokot sújtotta több mint 130 milliárd forintos bírsággal.