Közélet

Az X-vezér tompítaná Musk és az EU vitáját

Linda Yaccarino talán pont a hasonló helyzetek kezelése végett lett a cég vezetője.

Több száz, a Hamászhoz kötődő fiókot távolított el, és több tízezer poszt eltávolítására vagy megjelölésére tett intézkedéseket az Izrael elleni támadás óta az X – közölte a közösségi oldal vezérigazgatója, Linda Yaccarino csütörtökön.

A cégvezető szerint továbbra is azonnal reagálnak minden hatósági megkeresésre, így az unióból érkezőkre is – írta Yaccarino Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztosnak az X-en közzétett levelében.

X (formerly Twitter) CEO Elon Musk leaves a US Senate bipartisan Artificial Intelligence (AI) Insight Forum at the US Capitol in Washington, DC, on September 13, 2023. (Photo by Mandel NGAN / AFP)
Fotó: AFP

Yaccarino reagálása azután érkezett, hogy Breton kedden felszólította az oldal többségi tulajdonosát, Elon Muskot, hogy foglalkozzon a platformon terjedő álhírekkel, valamint az erőszak és terror dicsőítésével, hogy az oldal betartsa az uniós online tartalomszabályozás elvárásait.

Musk azonban inkább tételes listát kért a jogsértésekről, hogy azokat a nyilvánosság is láthassa, 

ám ez a válasz nem nyerte el az uniós biztos tetszését.

A digitális szolgáltatásokról szóló törvény (DSA) néven ismert online tartalomszabályozás előírja az X és más nagyobb online platformok számára, hogy távolítsák el az illegális tartalmakat, és hozzanak intézkedéseket a közbiztonságot és a közbeszédet fenyegető kockázatok kezelésére.

A folyamatos jogsértések esetén a büntetés az X kitiltása is lehet az Európai Unióból, valamint akár az éves árbevétel 6 százalékára rúgó bírságot is kiszabhatnak a renitens oldalakra.

 

X izraeli háború Izrael Hamász Európai Unió
Kapcsolódó cikkek