A japán versenyhivatal (JFTC) hétfőn bejelentette, hogy vizsgálatot indított a Google ellen, mivel szerintük a vállalat keresőszolgáltatásai az ország több monopóliumellenes törvényét is megsértették – írta a Reuters.

Detroit,,Mi,-,December,2019:,Sign,On,The,Google,Building
Fotó: Shutterstock

A vállalat állítólag több trösztellenes szabályt is áthágott azzal, hogy az androidos okostelefon-gyártóknak visszaadta a bevételek egy részét, ha azok nem telepítenek az eszközeikre rivális keresőmotorokat.

A hivatal azt is problémásnak tartja, hogy ennek következtében a Google Play, a Google Search és a Google Chrome alkalmazások is alapbeállításként érkeznek az új okostelefonokon, ami szerintük ellehetetleníti a szabad versenyt.

Fennáll a gyanú, hogy ezekkel a lépésekkel kizárja a versenytársak üzleti tevékenységét, és a partnerei választási lehetőségeit is korlátozza a keresőszolgáltatások piacán

– mondta a JFTC szóvivője a hétfői sajtótájékoztatón. A hivatal szerint nem az a kérdés, hogy a Google szolgáltatását széles körben használják-e, hanem a tisztességes versenyről van szó.

A JFTC ki akarja deríteni, hogy vajon a vállalat mesterségesen, a piac befolyásolásával teremtette-e meg a jelenlegi helyzetet, ahol a felhasználók csak nehezen tudnak hozzáférni más keresőszolgáltatók termékeihez, még akkor is, ha a termékek minősége leelőzné a Google-t.

A japán kormány lépése nem sokkal azután érkezik, hogy az az Egyesült Államok és más országok is vizsgálatot indítottak több technológiai óriás ellen, amelyek a saját piacukon hatalmas részesedéssel rendelkeznek.

Nagyobb átláthatóságot ígér a Google az EU-nak

A vállalat szinte teljes hozzáférést biztosítana a hirdetési üzletágához.