A Microsoft mesterséges intelligencia asszistense, a Copilot november elsejétől lesz elérhető a Microsoft 365 üzleti ügyfeleinek havi 30 dolláros áron. Ehhez érdemes hozzátenni, hogy az Office 365 E3 csomag havonta 23 dollárba kerül, míg a vállalati standard verzió esetén havi 11,7 euróval lesz könnyebb az előfizetők pénztárcája. Vagyis a Copilot önmagában drágább, mint a számtalan alkalmazást kínáló csomagok többsége.

Microsoft,Copilot,Artificial,Intelligence,Assistant,For,Applications,And,Services.,Calgary,
A Copilot soha nem fárad el.
Fotó: Shutterstock

A Microsoft szerint az ügyfelek az árért cserébe hasznos funkciókat kapnak. Például a Copilot képes összefoglalni a Teams-értekezleteken elhangzott információkat, ahogy az e-mailek és a dokumentumok tartalmát is összegzi. Kiválogatja a beérkező üzenetek közül a legfontosabbat és válaszolni is tud az e-mailekre. PowerPoint prezentációkat készít, illetve az általunk készített dokumentumokat tudja felturbózni, szebbé varázsolni.

Gyakorlatilag egy olyan asszisztens, aki soha nem beteg, nem alszik, nem megy szabadságra és nem fáradt. A Microsoft elnök-vezérigazgatója, Satya Nadella egy márciusi blogbejegyzésben azt írta, hogy a Copilot alapvetően megváltoztatja a munkavégzés módját és jelentősen növeli a termelékenységet, mivel az az unalmas, monoton és sok időt igénybe vevő feladatokat rövid idő alatt elvégzi, így a munkavállalóknak hasznosabb tevékenységre fordíthatják az idejüket.

Az még kérdéses, hogy a rengeteg lehetőség közül végül a Copilot tud győzedelmeskedni. Az tény, hogy az amerikai irodisták fele használja a ChatGPT-t munkához az MM Research Institute május végi online felmérése szerint, így a Microsoft egy fejlődő, nagy piacot célzott meg.  A tavaly november végén elindított ChatGPT villámgyorsan meghódította az internetet, mivel képes az emberi beszélgetés pontos utánzására, szöveget generál, képeket és videókat készít.

Mindez felkeltette a riválisok érdeklődését is, és jó néhány cég dobta piacra a saját megoldását, a többi között a Google is, de van orosz chatbot is. Bár a mesterséges intelligenciák képességei lenyűgözték a kutatókat, az etikusok és a törvényhozók egyre jobban aggódnak amiatt, hogy a szabályozás nélkül milyen károkat okozhatnak a társadalomban, még Ferenc pápa is az MI veszélyeiről beszélt. Ezzel szemben mások az előnyeit hangsúlyozzák.

Szemellenzőt vett a Wall Street: csak a mesterséges intelligencia érdekli a befektetőket

Azok a cégek, amelyek nem, vagy csak kis mértékben profitálnak perpillanat a mesterséges intelligenciából (MI) a Wall Street reakcióját látva lehet jobban járnának, ha közzé sem tennék negyedéves gyorsjelentésüket – a piacok ugyanis látványosan semmi mással nem foglalkoznak a tech szektor vállalatinak teljesítményének elemzésekor, csak és kizárólag az MI-bevételekkel, és ez alól a dinamika alól még a szegmens legnagyobb nevei, mint a Google vagy éppen a Microsoft sem képeznek kivételt.