A BYD kínai autógyártó az idén októberben 301 833 elektromos meghajtású személyautót értékesített világszerte, ami 38,4 százalékos növekedés 2022 októberéhez viszonyítva, és egyben eladási rekord már a hatodik egymást követő hónapban – olvasható a BYD magyarországi alvállalatának közleményében.

Shanghai,china-june,11th,2022:,Byd,Auto,Store,Sign,On,Glass,And
Fotó: Shutterstock

Az idén eddig a BYD több mint 2,37 millió új energiával hajtott személyautót értékesített globálisan, akkumulátoros-elektromos modelljeinek összesített eladása pedig meghaladta az 5,7 millió darabot, megerősítve a márka első helyét az elektromos járművek (EV) világpiacán

– olvasható a közleményben. A gyártó 2023 első három negyedévében 24,938 milliárd jüant – mintegy 3,21 milliárd eurót – fordított kutatási és fejlesztési tevékenységeire, ez a tavalyi ráfordításokhoz képest 129,42 százalékos teljesítmény. A kutatási és fejlesztési ráfordítások ebben az időszakban jelentősen meghaladták a nettó profit mértékét is.

A BYD modelljei jelenleg 58 országban kaphatók. Európában 19 országban öt új elektromos modellel és több mint 170 márkakereskedéssel van már jelen a márka. A magyarországi forgalmazás október közepén indult.

A BYD multinacionális high-tech vállalat, tevékenysége  kiterjed az autóiparra, a vasúti közlekedésre, az új energiára és az elektronikára, több mint 30 termelőhellyel rendelkezik Kínában, az Egyesült Államokban, Kanadában, Japánban, Brazíliában, Magyarországon és Indiában.

Autóipari leányvállalata, a BYD Auto a világ első gyártója, amely a fosszilis üzemanyaggal működő járművek gyártását leállította az elektromos átállás jegyében, és immár 9 egymást követő évben a konnektorról tölthető személygépkocsi-eladások élén áll Kínában.

Tényleg Magyarországon építhet gyárat a BYD kínai elektromosautó-gyártó

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung forrásai szerint a BYD már meghozta a döntést a magyarországi üzemének létesítéséről. A Reutersnek nem erősítette meg az értesülést a villanyautó-gyártó.