A Mistral AI, a párizsi székhelyű, mesterséges intelligenciák fejlesztésével foglalkozó startup 385 millió eurót gyűjtött be a legutóbbi finanszírozási körben, amelyet nyílt forrású szoftverek fejlesztésére fog fordítani, felvéve a versenyt olyan amerikai úttörőkkel, mint az OpenAI vagy a Meta – írta a Bloomberg.

Stuttgart,,Germany,-,11-27-2023:,Person,Holding,Cellphone,With,Logo,Of
Stuttgart, Germany - 11-27-2023: Person holding cellphone with logo of French artificial intelligence company Mistral AI SAS in front of business webpage. Focus on phone display. Unmodified photo. OpenAI európai rivális
A startup legújabb programja, a Mistral 7B még az OpenAI-féle ChatGPT-vel is versenyre kel.
Fotó: Shutterstock

A fordulót a szilícium-völgyi Andreessen Horowitz és a Lightspeed Ventures kockázati befektetők vezették, amelyek a cég legelső támogatói voltak. A Mistralt nemrég mintegy 2 milliárd dollárra értékelték.

A 385 millió eurós kör drámai előrelépést jelent a hét hónapos AI startup számára, amelyet az Alphabet és a Meta kutatói alapítottak azzal a céllal, hogy Európában is megteremtsék az amerikai nagy nyelvi modellek versenytársát.

A Mistral AI májusi megalapítása óta egy stabil pályát követünk: a generatív mesterséges intelligencia terén globális tehetségre építve egy európai bajnokot hoztunk létre, amely nyílt, felelős és decentralizált technológiákat fejleszt ki 

– mondta Arthur Mensch vezérigazgató a startup közleményében.

A vállalat szoftvereit chatbotok és más generatív AI-eszközök működtetésére használják fel, és azt tervezik, hogy a mostani finanszírozási kör után más nagy uniós technológiai óriásokkal együttműködnének a közös fejlesztésben és a termékek előállításában. Emellett pedig egy bővebb cégek közti infrastruktúrát is létre akarnak hozni, amely versenyképessé tenné az európai AI-szektort.

A startupot a legutóbbi fordulóban olyan nagyvállalatok támogatták, mint a Salesforce, a BNP Paribas vagy a General Caralyst.

Az OpenAI vezetője örül, hogy tévedett – felülmúlta a várakozásokat a ChatGPT

A ChatGPT rekordokat döntött meg a történelem leggyorsabban növekvő fogyasztói alkalmazásaként, és jelenleg körülbelül százmillió heti aktív felhasználója van.