A kérdésben igazán innovatívvá válhat az ugyanis jelen pillanatban globálisan is úttörőnek számítana, ha Brüsszel elfogadná a mesterséges intelligenciát (MI), így a ChatGPT-t, az OpenMI-t és a hasonló tanulni képes rendszereket megzabolázó jogszabályt. Eredetileg mindenki optimista volt, és azt sem zárták ki, hogy december 6-án pont kerül az ügy végére – végül ugyan hivatalos megállapodás nem született, de a tagállamok jelentős kompromisszumokat kötöttek, ami felgyorsíthatja a tárgyalásokat.  

Ai,,Artificial,Intelligence,Concept,technology,Background.,Central,Computer,Processors,Cpu,Tech
Hódít a mesterséges intelligencia – vajon lesz, ami megállítja?

A Bloomberg megbeszéléseket ismerő informátorai szerint már csak azért is fontos lenne tető alá hozni a jogszabályt mihamarabb, mert globálisan is precedensértékűnek lenne tekinthető, ugyanis

az Egyesült Államok kongresszusa nem foglalkozik az MI szabályozásával.

Így tehát egyes ázsiai országokon kívül az unió lenne az első, ahol szabályozzák a mesterséges intelligenciát.

Sürgős? Sürgős!

A döntéshozók már hónapok óta azon dolgoznak, hogy véglegesítsék az MI-törvény szövegét, és még a júniusi európai parlamenti választások előtt elfogadják. Ez azért is fontos, mert ha a voksolás eredményeképpen egy teljesen új bizottság és parlament áll fel, akkor – amellett, hogy hónapokra befagy a döntéshozatal – új vita indulhat a törvényről.

Éjszakáig vitatkoztak a törvénytervezetről Brüsszelben, ami szintén arra világít rá, hogy mennyire felértékelődött az MI egésze. 

BELGIUM - BRUSSELS - DAILY LIFE
Fotó: Martin Bertrand

A legnehezebb arra megtalálni a választ, hogy miképpen lehet egyensúlyba hozni a saját, uniós induló MI-vállalkozásokat, mint a Mistral AI-t vagy éppen a német Aleph Alphát a társadalmi kockázatokkal szemben. 

Néhány tagország, köztük Németország és Franciaország ellenezte azokat a szabálytervezetek, amelyek szerintük szükségtelenül hátrányos helyzetbe hozzák a helyi vállalkozásokat. Előzőleg a tisztviselők szinte biztosra vették, hogy csütörtök hajnalban megszületik a jogszabály, erre azonban végül nem került sor, de az álláspontok számottevően közeledtek egymáshoz.

A tervezet szerint megkövetelnék az MI-modellek fejlesztőitől, hogy tájékozódjanak modelljeik képzési lehetőségeiről,  dokumentálják a szerzői jog által védett anyagokat, és jelezzék, ha egy tartalmat a mesterséges intelligencia állított elő.

Emellett követelik az iparágtól, hogy fogadjon el egy magatartási kódexet, és folyamatosan monitorozzák, illetve jelentsék a modellek által okozott eseményeket.