Közel egy évszázad olaj- és gázkitermelés után a Shell befejezi a működését Nigéria szárazföldi területein, miután megállapodott a kormánnyal abban, hogy 2,4 milliárd dollárért eladja egy öt, többnyire helyi társaságokból álló konzorciumnak az ottani leányvállalatát – írta a Reuters.

Lengerich,,Germany,-,November,12,,2016:,Shell,Sign,Against,Blue a shell
A Shell egy sor lopás és szabotázs okozta olajkatasztrófa után szedi a sátorfáját.
Fotó: Shutterstock

A brit energetikai óriás az 1930-as évektől kezdve úttörő szerepet játszott az afrikai ország olaj- és gázipari infrastruktúrájának kiépítésében. A helyi üzletága azonban évek óta gyakori olajszivárgásokkal küzd a lopások és a szabotázs miatt, ami nagy kártérítésekkel járó környezetvédelmi perekhez vezetett, veszteségessé téve az afrikai működést.

A Shell emiatt 2021 óta igyekszik eladni a nigériai leányvállalatát, de csak a szárazföldi olajmezőkről vonulna ki – a jövedelmezőbb és biztonságosabb offshore szektorban továbbra is aktív marad.

A termelési problémák miatt nem a Shell az első energiaipari vállalat, amely hátat fordított az országnak. Az elmúlt néhány évben az amerikai Exxon Mobil, az olasz Eni és a norvég Equinor is megállapodásokat kötött az országban a helyi eszközeik és infrastruktúrájuk eladásáról.

Harmadával csökkent a Shell profitja, elbocsátások jönnek az olajcégnél

A várakozásokkal összhangban harmadával visszaeső, 6,2 milliárd dolláros nyereségről jelentett a Shell. Az európai energiaóriás felpörgeti a részvényvásárlásokat, és elbocsátásokat is tervez.

A brit óriás a Shell Petroleum Development Company of Nigeria (SPDCN) leányvállalatát 1,3 milliárd dollárért adná tovább, a vevők pedig az átvétel befejezéskor további 1,1 milliárd dollárt fizetnek, korábbi követelésekhez kapcsolódóan.

A megállapodással kiszállunk a Niger-delta szárazföldi olajkitermeléséből, egyszerűsítjük a portfóliónkat, és a jövőben a mélytengeri és a gázipari pozícióinkra összpontosítunk

– mondta Zoe Yujnovich, a Shell termelési üzletágának vezetője. A vevőt, a Renaissance konzorciumot az ND Western, az Aradel Energy, a First E&P, a Waltersmith – helyi olajkutató és -termelő cégek –, valamint a svájci székhelyű Petrolin befektetési vállalat alkotja.

A Shell árfolyama 1 év
 

Az üzlet véglegesítése után a Renaissance felelőssége lesz, hogy a hátrahagyott termelési egységeknél történt szivárgások, lopások és szabotázsakciók következményeit kezelje, ami a brit vállalat kivonulásának az egyik legfontosabb oka volt. 

A Shell ellen ugyanis az elmúlt években több kártérítési peri is indítottak a Niger-deltában történt olajszennyezések miatt. A kivonulást most sokan kritizálták, mondván, az energetikai óriás így próbál kibújni a jogi-kártérítési felelősség alól.

A szennyezett területek kármentesítéséért, az érintett természeti és lakóterületek helyreállításáért, valamint a helyi közösségek kárpótlásáért teljes mértékben a Shell a felelős, és nem sétálhatnak el csak úgy a következmények elől

– kommentálta az eladást Nnimmo Bassey, a nigériai Health of Mother Earth Foundation nevű érdekvédelmi csoport ügyvezető igazgatója.

A Shellnek a nigériai partok közelében, a kontinentális talapzaton végzett tengeri kitermelésén kívül még egy cseppfolyósföld-gázüzeme marad az országban, amelynek a sorsa még ismeretlen.

Egyelőre a reformok sem segítettek Afrika legnagyobb olajtermelőjén

Nigéria hiába a fekete kontinens legnagyobb olajtermelője , az országban kiszámíthatatlan a gazdasági helyzet, és októberben közel 20 éves rekordot döntött az miközben a terrorszervezetekkel is meggyűlt a kormány baja.